20 Mayıs 2016 Cuma

Marmelat Yapmanın Püf Noktaları

Marmelat yapmanın püf noktaları… Marmelat nedir ne demek, marmelat nasıl yapılır, marmelat ve reçel arasındaki fark nedir. Marmelat yapımı ve marmelat yapılışı! En güzel marmelat tarifi, marmelat çeşitleri bu dosyada…
Marmelat Yapmanin Puf Noktalari
Marmelat Yapmanın Püf Noktaları
Marmelat Yapmanın Püf Noktaları… Sofrabezi yemek tarifleri mutfağı kış hazırlıkları kategorisinde marmelat yapmanın pratik yöntemleri ve püf noktalarını ele alıyoruz. Marmelat nedir, marmelat ne demek. Marmelat nasıl yapılır ve marmelat ve reçel arasındaki fark nedir. Marmelat yapımı en güzel marmelat yapılışı ve örnek marmelat tarifleri bu dosyada… Marmelat üzerine hazırladığımız bu dosyada marmelat çeşitleri, marmelat neden bozulur, marmelat dolaba nasıl konulur, marmelat uzun süreli nasıl saklanır, kavanoz kapakları nasıl takılmalıdır, kavanoz kapakları neden sıkışır ve kavanoz kapakları nasıl açılır gibi marmelat yapmanın püf noktalarına değiniyoruz.
Marmelat Nedir Ne Demek
  • Marmelatları, kısaca şeker karıştırılarak pişirilmiş meyve ezmeleri olarak tanımlayabiliriz.  Her türlü meyvenin marmeladını yapmak mümkündür. Elma, armut, kayısı, vişne, şeftali, erik marmelatları bilinen ve sık yapılan marmelat çeşitleri 
Marmelat Ve Reçel Arasındaki Fark
  • Marmelatla reçel arasındaki fark; Reçelde meyveler nispeten bütünlüğünü korurken, marmelatta ise püre halinde olmasıdır.
  • Reçelden de marmelat yapılabilir. Zira reçelde meyveler hala seçilebilir (robottan ya da süzgeçten geçmemiştir)
  • Ancak marmelattan reçel yapılamaz.
  • Marmelat ve reçel yapım tekniği ve aşamaları açısından birbirlerine çok benzerler ancak reçele meyveler bütün halde veya dilimlenmiş olarak, marmelatta ise püre haline getirilerek konulur. 
Marmelat İçin Nasıl Meyve Kullanılır
  • Marmelat yapımında nasıl meyve kullanmak gerekir? Ne sert ne de ezik derecede çok yumuşak meyvelerin kullanılmaması önemlidir.
  • Nihayetinde marmelatta amaç meyveleri kaynatarak püre haline getirmektir. Çok sert meyveleri daha uzun süre kaynatmak gerekir. Süzmek de oldukça yorucu olabilir. Diğer taraftan çok yumuşak (ezik) meyveler de tercih etmemek gerekir. Zira bu meyveler de kurtlu olabilir. Bu defa kurtlu kısımları temizleyeyim derken, marmelat yapacak meyveleriniz elinizde kalabilir. İdeal olan ezik olmayacak derecede yumuşak meyveleri tercih etmektir. 
MARMELAT ÇEŞİTLERİ NELERDİR
  • Marmelat çeşitleri sınırsız olabilir. Bu tamamen sizin ne yapabileceğinizle ilgidir. Mevsimi olan hemen tüm meyvelerden marmelat olabilir. Yukarıda saydığımız gibi elma marmeladı, vişne marmeladı, armut marmeladı, kayısı marmeladı, şeftali marmeladı, erik marmeladı yapılabilecek marmelat türlerinden sadece bir kaçı olarak sıralanabilir. 
MARMELAT NEDEN BOZULUR?
  • Marmelat neden bozulur ya da marmeladın bozulma sebepleri nelerdir?
  • Marmelat en başından sonuna kadar yanlış yapılan bir işlem (kapakların kapatılması, kavanoza dolum işlemi, yanlış saklama, sızıntı) yüzünden bozulabilir. Bu nedenle aşağıdaki her bir başlıkta sayılan detaylara dikkat ederek marmelat işlemini en iyi biçimde sonuçlandırmalısınız. İyi yapılmış marmelat 24 aya kadar dolapta muhafaza edilebilir. Aşağıda bu süreçlerin her birindeki kritik noktalar başlıklar halinde sıralanmıştır. 
Ezik Meyveleri Seçmeyin:
En başından doğru kıvamda meyve seçin. Meyveler ezim olmayacak kadar yumuşak kıvamlı olsun.
Marmelat Yaparken Kavanozu Uygun Seviyeye Kadar Doldurun:
Kaynatılan marmelat 1.5 santim boşluk kalacak kadar doldurulmalı. Aşırı boşluk, kavanozda daha fazla havaya neden olur. Bu da uzun süreli saklamalarda bozulmalara neden olur.
Marmelat Yaparken Eski, Kullanılmış, Yamuk Kapakları Kullanmayın:
Eski kullanılmış, yamuk kapakları asla kullanmayın. Kapağın kavanoza tam oturması ve hava almaması gerekir. Eski kapaklar sorun çıkartır.
Marmelat Yaparken Kavanoz Kapaklarını Kaynar Suda Bekletin:
Kavanoz kapaklarını, marmeladı doldurduğunuz kavanozlara kapatmadan hemen önce, kapakları 3-5 dakika kaynayan suyun içinde bekletin. Bu arada marmeladı kavanoza doldurma işlemi biter bitmez, sıcağı sıcağına kapakları kurulayıp kavanoza sıkıca kapatın. Zaman gecikmesi (kapağın soğuması) ya da gevşek kapatma sızıntıya neden olacaktır.
Marmelat Yaparken Kavanozun Ağız Kısmını Temizleyin:
Marmeladı kavanoza alma işlemi sonrasında, kavanozun, kapakların yerleşeceği ağız kısmını marmelat artıklarından temizleyin. Peçete yardımıyla ağız kısmını güzelce temizledikten sonra kapağı kapatın.
Marmelat Yaparken Kavanoz Kapakları Nasıl Takılmalıdır:
Marmeladı koyduğunuz, ağzını temizlediğiniz ve sıcak kapaklarla kapattığınız kavanozu ters çevirin. Oda sıcaklığına gelene kadar öylece bekletin. Bu işlemin bir kaç faydası vardır. İlk olarak bu işlem, kavanozda bir sızıntı olup olmadığını anlamınızı sağlayacaktır. İkinci olarak, sıcak kavanoz kapaklarıyla kapattığımız için, üstte kalan hava boşluğu genleşmeyle alınmış olacaktır.
Marmelat Dolaba Nasıl Konulur:
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
 



VİDEOLU ŞEFTALİ MARMELATI TARİFİ 

BU KONULARA MUTLAKA BAKIN
Marmelad Nasıl Yapılır
Şeftali Marmeladı Nasıl Yapılır Videolu Tarif
Erik Marmeladı Nasıl Yapılır Videolu Tarif İçin Tıkla

Sofrabezi yemek tarifleri Sitesinde yayınlanan tüm tarifler Serap Turan tarafından hazırlanıp fotoğraflanmaktadır. İçerikten kaynak link verilmeden alıntı yapılamaz. marmelat nedir ne demek marmelat nasıl yapılır marmelat ve reçel arasındaki fark marmelat yapımı marmelat yapılışı marmelat tarifi. Marmelat çeşitleri, marmelat neden bozulur. Marmelat dolaba nasıl konulur marmelat uzun süreli nasıl saklanır kavanoz kapakları nasıl takılmalıdır kavanoz kapakları neden sıkışır kavanoz kapakları nasıl açılır 



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post