7 Eylül 2018 Cuma

Sarımsak neden mavi olur: Mutfakta test ettik!

Sarımsak neden mavi olur, sarımsak neden maviye döner. Keza sadece mavi değil, gelen şikayetlere bakılırsa, kimisi yeşile kimisi maviye dönüyor. 
Bazı kullanıcılar bu sorunun özellikle turşu yaparken farkettiklerini söylüyor. İşte evde yaptığımız test vardığımız sonuç...
Sarımsak neden mavi yeşil olur
Sarımsak neden mavi ya da yeşil olur 
Sarımsağın maviye yeşile dönmesi sadece bizim değil, Avrupa ve dünyada da giderek daha fazla sorulan sorulardan biri oldu diyebiliriz. Taki başımıza gelene kadar…
Evet turşu kurduktan bir süre sonra kavanozdaki sarımsak yeşile dönmeye başladı.
Sarımsak neden maviye döner
Sarımsak neden mavi olur : Ev hanımları son yıllarda sosyal medya üzerinden de bu soruyu soruyor. 
Kuşkusuz Bu “sorun”, her kış öncesi bol bol turşu ve kış hazırlığı yapan Türk ev hanımları için oldukça yeni bir fenomon! 
Ev hanımları son yıllarda sosyal medya üzerinden de bu soruyu soruyor. Bazı ev hanımları da başlarına gelen durumun nedenini forumlarda aşağıda görüldüğü gibi soruyor.
Sarımsak neden yeşile döndü
Ev hanımları son yıllarda sosyal medya üzerinden de bu soruyu soruyor.
İnternette bu soruna dair araştırma yapınca herkesi, 
  • Sarımsak neden mavi olur
  • Turşunun içine konulan sarımsağı neden yeşil olur, 
  • Sarımsak turşusu mavi oldu, 
  • Mavi sarimsak yenirmi, 
  • Turşudaki sarımsak niye yeşillenir, 
  • Sarımsak yeşillendi, 
  • Sarımsak neden yeşil renk alır gibi soruları sorduğunu gördük.
Biz de başladık araştırmaya…
İnternette araştırma yapıldığında kimi makaleler bu renk değişiminin çok ciddi bir sorun olmadığını, sarımsakların yeşile maviye dönebileceğini, buna rağmen tüketmede bir sakıncanın olmadığını yazıyordu.
Kimi makaleler de bu sorunun ithal sarımsaklar da daha sık görüldüğünü ifade ediyordu.

Sarımsak neden mavi olur test ettik!

Sorunun tespiti için mutfağımızda bunu test etmeye karar verdik. 
Şirket ya da marka adını vermek istemeyiz ancak çoğu tüketicinin alışveriş yaptığı en bilindik iki noktadan sarımsaklarımızı alarak işe koyulmaya başladık. 
Ardından Kırklareli’nde bulunan bağımızda ailemizin ekip biçtiği sarımsaktan da getirdik. Yapmak istediğimiz şey çok basitti, her ikisini de içinde sirke olan çay bardaklarına koyduk. Bu aslında turşu yaparken izlediğimiz yoldu. Sadece bunu çay bardağına indirgemiş olduk. Sonuçta ortaya çıkan manzara ilginç oldu. Marketten aldığımız ürün renklenmişti. Bahçedeki yerli sarımsak ise rengini koruyordu.
Sarımsak neden mavi olur . Testimizde, market sarımsağı 3 gün sonra mavi yeşili andıran renye döndü.
Sarımsak neden mavi ya da yeşil olur sorusu için tezimiz bu ürünlerin dışarıdan gelen ithal ürünler olmasından kaynaklı olduğu yönündeydi. Zira bu ürünlerin neredeyse tamamının tohumları ya da genetikleriyle oynandığı su götürmez gerçekti. Bunun için de yine internetten rakamlara bakmak yetti.

Mutfakları Çin sarımsağı sardı

Resmi rakamlar Çin’in, sarımsak üretimi ve ihracatında diğer her şeyde olduğu gibi ezici üstünlük sağladığını gösteriyor.
Çin, 19 milyon 984 bin 724 tonluk kuru sarımsak üretimi ile dünya üretiminin yaklaşık olarak yüzde 81’ini sağlıyormuş.!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye 2000 yılında 102 bin ton ile dünya genelinde 12. Sıradayken 2012’de 18. sıraya geriledi. 2015’te 119 bin tona çıktı. Ancak buna karşın ithalat da yapan Türkiye, Çin’den ciddi miktarda sarımsak da ihraç etmeye devam ediyor.

Çin’den gelen endişe kaynağı ise bu sarımsakların tohumlarıyla oynandığı yönünde. ABD’de konuya ilişkin yapılan bir araştırmada içinde sarımsakların da olduğu Çin menşeli tarım ürünlerinde yüksek oranda “pestisit” kullanıldığı tespit edilmiş.

Sarımsak neden renk değiştiriyor: Pestisit nedir?

Sarımsağın bu renk değişikliğine pestisit denen maddenin neden olduğu ifade ediliyor.  Wikipedi pestisit için, “zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir” tanımlamasını yapıyor.

Sonuç olarak sarımsakların bir süre sonra renginin yeşil veya maviye dönmesine ilişkin sıkıntının genel olarak ithal sarımsaklarda görüldüğü kanaatine vardık.

Ayrıca kullandığımız sirke ve tuzlar bakır içeriyorsa, sarımsakta ki sülfürle birleşip mavi renk alıyormuş. Fakat biz yerli sarımsakta böyle bir sorunla hiç karşılaşmadık.

Ne yapmalıyız…
Kesinlikle yerli sarımsak kullanın. İthal, özellikle Çin sarımsağı almayın. 
Rengi maviye dönen sarımsakların yenmesinde bir sakınca yok dense de, size yemenizi tavsiye etmiyoruz.

Yerli sarımsak nasıl anlaşılır

  • Türkiye’de sarımsak üretimi en çok Kastamonu, Kahramanmaraş, Gaziantep, Çankırı illerinde yapılır. Sarımsağınızı marketten değil, pazardan alın. Alırken de bu iller aklınızda olsun.
  • Yerli sarımsak küçüktür.
  • Yerli sarımsak zor soyulur.
  • Yerli sarımsak çok kokar, rengi net bir beyaz değildir.
  • Ayrıca baş kısımlarının ucunda püskül kısımları tam temiz değildir yani hafif püskülü vardır.

İthal sarımsak nasıl anlaşılır

  • İthal sarımsaklar gümrükle ilgili bazı sıkıntılardan dolayı neredeyse kusursuz gibi görünür.
  • Zira ithal ürünlerin prosedürleri geriği bu ürünler temizlenmiş, dolgun görünür.
  • Daha iridir.
  • Püskül kısımları da temizdir.
  • Yerli sarımsakta olduğu gibi buram buram kokmazlar.
  • İthal sarımsak kolay soyulur.
Bu arada daha önce hazırladığımız sarımsak nasıl saklanır konusuna da bakabilirsiniz. Önceki yazımızda sarımsağın faydalarını yazmıştık. Sarımsak yağı için de sarımsak yağı nasıl yapılır konusuna göz atabilirsiniz.


Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post