22 Nisan 2016 Cuma

Propolisin Şaşırtan Faydaları

Balın faydaları-arı mucizesi
Balın faydaları-arı mucizesi
Kur'an'da şifasına işaret edilen arının, ürettiği bal dışında bir başka mucizesi daha ortaya çıktı. Yapılan son bilimsel çalışmalar, arının ürettiği 'Propolis' maddesinin bakterileri, virüsleri ve hastalıklara neden olan mikro organizmaları (fungus) anında etkisiz hale getirdiğini ortaya koydu.
Tıp, bugüne kadar sadece petek ve süzme balın etkilerine odaklanırken, yapılan son bilimsel araştırmalar, arının ürettiği 'Propolis, arı sütü, bal mumu ve arı zehri gibi ürünlerin tedavi süreçlerinde en az bal kadar etkili olduğunu ortaya koydu. Balın faydaları denince yıllardır sadece petek ve süzme balın üzerinde duran çevreler, artık balın bu zamana kadar pek de önemsenmeyen özelliklerinin de en az balın kendisi kadar faydalı olduğunu ortaya koyuyor. En önemlisi de yapılan son analizler, yine arının ürettiği propolis adlı bir çeşit koruyucu mumsu tabakanın baldan çok da etkin olduğunu gösteriyor.
YENİ MUCİZENİN ADI PROPOLİS
Son zamanlarda balın diğer ürünlerinin de çok faydalı olduğunun anlaşıldığını söyleyen Yeditepe Üni. Ecz. Fak. Farmakognozi ve Fitoterapi ABD Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, balın her bir parçasının yararlı olduğunu söyleyerek,  "Bunlardan en önemlisi de propolistir. Arının peteğin üzerine böceklerden korumak için ürettiği bu mumsu tabaka, yapılan çalışmalarda çok kuvvetli anti oksidan, antibiyotik etki göstermiştir. Yani, hem bakterilere hem funguslara hem virüslere karşı etkilidir" diyor.
 TIB YENİ YOL ARIYOR
Balla ilgili yapılan tüm gözlem ve deneylerin harici etkilerle sınırlı kaldığını söyleyen Yeşilada, tıbbın balın bu muazzam etkilerini henüz hücre üzerine uygulanamadığını da sözlerine ekliyor. Balın antibiyotik etkilerinden hala sistematik olarak yararlanılamadığını belirten Yeşilada, "Balı ya boğazımızda ya da cildimizde yani harici olarak kullanabiliyoruz. Çünkü bal ve ürünleri bu haliyle sisteme girdiklerinde tüm etkilerini kaybediyorlar. Bal ve ürünlerinin, vücuttaki dokulara ulaştırabilecek formülasyonu henüz geliştiremedik. Eğer bu formülasyon bir gün geliştirilirse balın hücre üzerindeki etkileri çok daha net olarak ortaya konacaktır"
 DENEYLER DE DOĞRULUYOR
Son yıllarda dünyada arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızlı gelişme gösterdiğini belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı ise yapılan deneylerin umut verici olduğunu söylüyor. Kolaylı, deney hayvanları üzerinde yaptıkları çalışmalarda polen, propolis, arı sütü ve bunların karışımlarının karaciğer hasarının önlenmesinde, tedavi edilmesinde çok önemli olduğunu gördüklerini belirterek, "Mantar zehirlenmesi tedavisinde bal ve polenin karaciğerdeki hasarı önlemede etkili olduğunu tespit ettik''  dedi.
 HASTALIKLARI ENGELLİYOR
''Bu ürünler genel bağışıklık sistemini kuvvetlendirme, erken yaşlanmayı geciktirme, kalp hastalıkları, kanser, katarakt, alzheimer, solunum sistemi ile mide bağırsak ülserlerinin oluşumunu engelleyebilme özelliğine sahiptir. Hastalık oluşturan pek çok bakteri ve mantarların yok edilmesinde ve hijyen oluşturmada önemlidir. Bu yüzden enfeksiyonların tedavi edilmesinde kullanılırlar. Özellikle solunum yolu hastalıklarına, mide ve yemek borusunda gastrit, reflü ve ülserler oluşmasına neden olan bakterilerin tedavisinde ve ayrıca ağız ve diş sağlığının korunmasında etkilidir. Bu ürünler, yara ve yanıkların iyileşmesine iyi gelmekte, merkezi sinir sistemini yavaşlatan, ağrı kesici etkiye, psikiyatrik etkinliğe sahiptir.''

Arı neler üretiyor

Bal arının ürettiği ürünler içinde en bilineni ancak sadece bir tanesi… Adeta şifa fabrikası gibi çalışan arı, ürettiği birçok ürünle aynı zamanda doğal tedavinin cenneti gibi…
Bal Nedir: Arının btkilerden ve meyve tomurcuklarından aldığı nektarın, midede enzimlendikten sonra kimyasal değişime uğramasıyla oluşuyor.
Propolis Nedir:
Arının bal ile doldurduğu peteği böceklere karşı koruma tabakası olarak, peteğin üzerine örttüğü mumsu maddedir. Arılar bu maddeyi topladıkları polenler ve başı ile thoraksı arasında bulunan bezlerden salgıladıkları aktif enzimlerle karıştırarak elde ediyorlar. Arılar propolisi aynı zamanda petek yapımında, sertleştirici, onarıcı madde olarak kullanıyor. Reçinemsi kokulu ve rengi koyu sarıdan kahverengiye kadar değişen bir madde olan propolis, içerisinde şu ana kadar 180 farklı bileşik tanımlanmıştır. Bunlardan en bilinenleri reçineli bileşikleri, balsamlar, balmumu, aromatik yağlar, polen, flavanoidler, aminoasitler, B vitamini antibiyotiklerdir.
Arı Sütü Nedir: Bir haftalık genç arıların yutak altı bezlerinden salgıladıkları bir enzimdir. Arılar arı sütünü sadece kraliçe arı ve yavru arıların beslenmesi için üretirler. Kraliçe arı yaşadığı süre boyunca arı sütüyle beslenir.
Polen Nedir: Polen çiçekli bitkilerin anterlerinde oluşan ve döllenmede rol olan erkek üreme birimidir. Polen 6 - 200 mm çapında değişik renklerde, şekillerde ve yapıdadır. Polen protein, vitamin, mineral madde ve enzimler bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Arılar kovanın protein ihtiyacını karşılamak, yavruları beslemek için polen toplarlar ve bunları kovana taşıyarak petek gözlerinde depolarlar.
Bal Mumu Nedir: Balmumu, 2-3 haftalık genç işçi arıların son 4 çift karın halkalarındaki mum salgı bezlerince salgılanan, karın halkaları arasından çıkarken hava ile teması sonucu katılaşarak pulcuk haline geçen, salgılandığı anda beyaz renkte olan ve daha sonra koyulaşan bir arı ürünüdür. 300 'den fazla maddeden oluşur. Bileşiminde yaklaşık 50 aroma maddesi belirlenmiştir.
Bal Mumunun Faydaları Nelerdir: Nefesi ferahlatıp, rahatlatır.  Bal mumu Balgamın oluşmasına da engel olur. Sinüzit hastaları ve Astım rahatsızlığı olanlar içinde faydalıdır. Saman nezlesi rahatsızlığı olan kişiler için de faydalıdır. Bal mumu ile yapılan kremler yanığa ve cilt çatlaklarına iyi gelir. Kuru ciltler içinde çok faydalıdır.
Arı zehri Nedir: Arı zehiri işçi arılarda zehir bezlerinde üretilip zehir torbasında depolanır. Petek gözlerinden yeni çıkan arıların zehir üretme yetenekleri çok az olup 12 günlük olduklarında en yüksek kapasiteye ulaşırlar ve 20 günlük olduklarında zehir üretme yeteneklerini kaybederler. Arı zehiri kimyasal olarak oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Farmakolojik açıdan önemli aktif maddeler içerir.
Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir?
Arı zehiri saf olarak iğne şeklinde, krem, tablet ve merhem şeklinde ilaç sanayiinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Farmokolojik olarak arı zehiri kan dolaşımını artırıcı, bakteri öldürücü, radyasyona karşı koruyucu, tansiyon düşürücü etkileri ve bağışıklık sistemini aktive edici etkilere sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda arı zehiri multiple sclerosis (MS) aids, kanser ve tedavisi mümkün olmayan bir çok hastalıkta başarı ile kullanılmaktadır. Arı zehirinin bu özellikleri ve yaygın olarak kullanımı nedeni ile APİTERAPİ başta ABD ve birçok Avrupa ülkesinde alternatif tıp olarak kabul edilmiş ve Apiterapi hastaneleri kurulmaya başlanmıştır. 

KURANDA BAL İLE İLGİLİ AYETLER 
  • "Senin Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edin" (16:68)   
  • "Sonra meyvaların hepsinden ye de, Rabbinin (sana) kolay kıldığı yollara gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir bal çıkar ki, onda insanlar için şifâ vardır. Şüphesiz ki bunda düşünen bir millet için, büyük bir ibret vardır" (16:69)
  • "Kötülükten sakınanlara vaad edilen cennetin durumu şöyledir: Orada bozulmayan temiz sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenlere lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır. Onlar için cennette her çeşit meyve ve Rablerinden bir bağışlanma vardır. Bunların durumu, ateşte ebedî olarak kalacak olan ve bağırsaklarını parçalayacak kaynar su içirilen kimsenin durumu gibi olur mu?" (47:15)

 BAL İLE İLGİLİ HADİSLER

  • "Sinameki ve sennut  (Tereyağı tulumuna konulan bal), yemeye devam ediniz. Çünkü bu iki şeyde, samdan başka, her hastalığa şifa vardır."
Ya Rasullullah "sam" nedir? diye soruldu:
"O ölümdür" diye buyurdu. (İbn-i Mace, C.9 - Hadis No: 3457)         

  • "Kim, her ay üç gün sabahleyin, bir kaşık bal alırsa; o kimsenin başına, büyük bir hastalık gelmez." (İbn-i Mace, C.9. Hadis No: 3450) 
  • "Şu şifalı iki şeye devam ediniz: Bal ve Kur'an."  (İbn-i Mace, Cilt 9, Hadis No: 3452) 
  • "Şifa üç şeyde vardır: Bal şerbeti içmek, kan aldırmak, ateşle dağlamak. Fakat ümmetimi ateşle dağlamaktan men ederim." (Buhari, C.12 - Hadis No: 1921) 
  • Bir adam,  Allah'ın Elçisi (s.a.v.)'e gelip "kardeşimin karnı ağırıyor" dedi.
Allah'ın Elçisi(s.a.v.): "Kendisine bal şerbeti içir" buyurdu.
Ona bal şerbeti içirdikten sonra tekrar geldi ve dedi ki: "Ey Allah'ın Elçisi (s.a.v.)! Bal şerbeti içirdim, fakat karın ağrısı arttı."
Bunun üzerine Allah'ın Elçisi(s.a.v.): "Tekrar bal şerbeti içir" buyurdu.
Adam içirdi. Sonra tekrar gelerek: "Balı içirdim, fakat ağrı geçmedi arttı " dedi.
Bunun üzerine, Peygamber(s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Allah'ın sözü doğrudur, kardeşinin karnı yalan söylemiştir. Bal şerbeti içir" dedi. O kimse de, tekrar bal şerbeti içirdi ve kardeşi iyileşti. (Tirmizi, C.2. Hadis No: 2082 - Buhari, C.12, - Hadis No: 1922)




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post