27 Nisan 2016 Çarşamba

Sofrada ‘Şiddet’ Var!

Ahtapot, ıstakoz, yengeç, pavurya nasıl pişiriliyor.Kabuklu deniz mahsullerinin (deniz haşaratı) nasıl pişirildiğini öğrenin. Biri 60 kere taşa vuruluyor, diğeri canlı canlı haşlanıyor! Kimi linç edilircesine kimisi de işkenceye maruz kalarak sofraya geliyor. Sofrada şiddet mağduru canlılar Sofrabezi Akademi'de... 

YENGEÇ de canlı canlı haşlanan canlılardan biri
Yengeç canlı haşlanır.
Deniz mahsulleri ile ilgili bu dosyamızda Sofrabezi Akademi bölümünde söylenmesi gereken bir kaç detaya dikkat çekiyoruz. Evet, 'sofraya gelen canlıların hangisi acı çekmiyor' denilebilir. Birinin boğazı kesilerek, diğeri havasız kalarak ölüyor. Sonuçta boğazı kesilen hayvan da, suya canlı canlı canlı atılıp pişirilen de açı çeker… Ya da denizden çıkarıldığında dakikalarca ağzını açıp kapayarak hava almaya çalışıp ölen balık da acı çeker. Ancak buradaki sorun, hayvanın acı çekmesi değil, öldürülme biçimlerinin acı eşik ve algısının da ötesine çıkarak 'linç' ya da 'işkence' boyutuna varmasıdır. Sofrabezi yemek tarifleri sitesinde deniz kabukluları nasıl pişiriliyor ve İslam'a göre hangi deniz mahsulü ürünler yenir sorularına yanıt veriyoruz.

VURULARAK ÖLDÜRÜLÜYOR

  • AHTAPOT pişirilmeden önce yumuşatmak için 40 ile 60 kez taşa ya da sert cisimlere vurularak yumuşatılır. Bu işlem sakız kıvamına gelinceye kadar bu şekilde devam eder. Bu işlem kimi tariflerde iç organları alındıktan sonra kimi tariflerde de canlı olarak yapılır. Bu sert olan dokuları yumuşatmak adına yapılan bir işlemdir. Ve nihayetinde tencereye konulur ve içine su ve sirke doldurularak derisi yüzülene vakumları kopmaya başlayana kadar kaynatılır.

CANLI CANLI HAŞLANIYOR

  • ISTAKOZ, kaynar suya ya da kızmış sıvı yağa canlı olarak atılır. Istakoz yiyen 'vicdanlılar' bu canlının pişirilirken acı çekip çekmediği konusunda 'tevatürden bilimsel araştırmalara' bile tariflerinde yer vererek, aslında hayvanın acı hissinden mahrum olduğu iddialarına yer verirler. Oysa bu tamamen tahminden ibarettir. Gerçekte ıstakozun acı çekip çekmediğini bilmek imkânsızdır. Öte yandan tarifin uygulanış biçimi, acı ile bağlantılı bir noktadan ziyade daha çok şiddetin boyutu ile ilgilidir. 
  • Istakoz kaynar suya ya da kızgın yağa canlı olarak atıldığında 'viyk viyk' benzeri müthiş ses çıkartır. Bununla ilgili verilen tariflerde çıkan sesin daha çok 'kabuklar altında sıkışan gazların kaynama ile birlikte atılması' yorumları yapılır. Ancak bu da tahmin ve ihtimalden başka bir şey değildir. Hiç kimse o seslerin aynı zamanda bir çığlık olmayabileceğini söyleyemez. Bu düpedüz can çekişme sesi de olabilir!

O DA CANLI CANLI HAŞLANIYOR

  • YENGEÇ de canlı canlı haşlanan canlılardan biri… 
  • Ölü yengecin eti çekileceği için, özellikle canlı haşlanma şartı aranıyor. 
  • Kaynamış tatlı suya atılan yengeçler haşlanıyor. İçine limon eklenerek çıkaracağı pis koku engelleniyor. 
  • 15 20 dakika haşlanarak öldürülen yengeçler bir tokmak yardımıyla kol ve bacakları kırılmak suretiyle servis yapılıyor.

YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜYOR

  • PAVURYA'nın sofraya geliş şekli daha komplike bir işkenceyle mümkün oluyor. Kahverengi kırmızımsı bir tür yengeç olan pavurya normal oda sıcaklığındaki suyun içersine bol tuz ve sirke atılarak kaynatılır. 
  • Pavurya sıcak kaynamış suyun içine atılmak yerine yavaş yavaş ısınan suda haşlanarak pişirilir. 
  • Canlı, su ısındıkça ölür. Bunun nedeni ise kaynar suya atılması halinde formasyon değiştirmesidir. Diğer tabi ile ani acıyla hayvanın bir anda dağılmasını önlemektir. Pavurya gibi kabuklular herhangi bir tehlike karşısında kollarını feda edebilirler. Bu yüzden sıcak suyun içersine aniden atılan pavurya refleksle kollarını bırakır ve kaynadığı süre zarfında da içindeki eti aynen kırılmış lop yumurta gibi dışarı taşarak dağılırlar. Bu nedenle yavaş yavaş ısınan suda öldürülerek bunu yapması engellenir.

NEDEN HAŞLANIYORLAR

  • Istakoz bir eklem bacaklıdır. Yani diğer deyişle balık ya da memeli değil böcektir. Böcekler, memelilerden farklı olarak ölüm gerçekleştiğinde beyinden salgılanan kimyasallar nedeniyle hızlıca bozulur ve çürür. 
  • Böcek olan ıstakoz önce öldürülüp sonra haşlanma yoluna gidilecek olursa, yiyen insanı muhtemelen zehirleyecektir. 
  • Zehirlemese de ölümü anlayan böceğin, tehdit algısı nedeniyle salgıladığı sıvılar nedeniyle tadı çok kötü olacaktır. Bunu engellemek için beyinden evvel tüm vücudu haşlayarak öldürme yolu tercih edilir.

İSLAM'A GÖRE NELER YENİR?

  • İslam'da kesmeyip de, bir yerine bıçak saplayarak, alnına vurarak veya boğarak veya ilaçlayarak, elektrikleyerek öldürülen kara hayvanları, leş olur. Bunları yemek haramdır.
  • İslam'da haşerat yemek de haramdır. Yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanlar, helal değildir. Fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtakurusu, bit, pire gibi haşarat yenmez. (Yalnız Şafii ve Maliki mezhep âlimlerine göre bu sayılanlardan kirpi ve kertenkele yenebilir.)
  • Elbette haşerat sadece karada değil denizde de mevcuttur. Deniz hayvanları arasında bulunan haşere canlılar da İslami açıdan yenmez. Hanefi mezhebine göre balık şeklinde olmayan hiçbir deniz ürünü yenmez. Mesela, ahtapot, kalamar, mürekkep balığı, denizhınzırı, denizatı, denizaygırı, denizanası, denizayısı gibi hayvanlar ve yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides, deniz salyangozu gibi deniz haşaratı yenmez. 

Arama Kelimeleri:

Ahtapot nasıl pişirilir ıstakoz nasıl pişirilir yengeç nasıl pişirilir pavurya nasıl pişirilir, ahtapot işkence ıstakoz işkence kabuklu deniz ürünleri nasıl pişirilir ıstakoz yenir mi yengeç ve midye yenir mi islama göre midye islama göre ıstakoz pavurya yengeç, islam'a göre yenilebilecek deniz mahsulleri neler




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post