12 Mayıs 2016 Perşembe

Beraat Kandili Nedir (Kandil Simidi Tarifi)

Berat Kandilini idrak ediyoruz. Berat Kandili nedir, neler yapılmalıdır ve kandil simidi nasıl yapılır konularını işliyoruz.
Beraat Kandili Nedir (Kandil Simidi Tarifi)
Ramazan ayı öncesi son kandil gecesi Berat Gecesi (Kandili) olarak idrak ediliyor. Peki Berat ne demek, Kur'an'da Berat Gecesi diye bir gece var mı, peygamberimiz Berat Gecesi diye bir geceyi idrak eder miydi? Berat Kandili ile ilgili olarak siz aşağıdaki kandil yazısını okurken merak edenler için de Kandil Simidi tarifi, kandil simidi nasıl hazırlanır gibi soruları merak edenleri de buraya alalım.

BERAT KANDİLİ VE GECESİ AYNI ŞEY MİDİR?
Hayır. Berat Gecesi peygamberimizin de kutladığı bir gecedir. Bol bol ibadet ettiği bir gece olarak, bu gecede daha fazla ibadet edilmesini tavsiye de etmişti.
Ancak bir gecenin kandil olarak kutlana gelmesi tamamen gelenektir. Osmanlı'da ilk kez II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.
Ancak tüm bu detayla bu gecenin kutsallığına dair anlamı etkilemez. İster gece, ister kandil olarak bilinsin bu gece mü'minlerin daha sükut ve daha hissi olmaları önemlidir.
BERAT KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLİR?
 Berat Kandili, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecede idrak edilir. Yani Ramazan ayına girmeden 15 gün önce.... 2016 Beraat Kandili 21 Mayıs 2016
Cumartesi'ye denk gelir.
BERAT GECESİ KUR'ANDA GEÇER Mİ?
Kur'an'da ima edilse de 'Berat Gecesi' adı altında bir vurgu bulunmaz. Ancak peygamberimizin bu geceyle ilgili hadisleri mevcuttur.
Kur'an-ı Kerim'de
Duhan, 44/1-:  Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...
Ayette geçen, 'mübarek gecenin Berat Gecesi olduğu yorumlanır. Kur'ânın bu gecede, Yedinci semadan dünya semasına indirilmişti. Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlanmıştır.
BERAT GECESİ'NİN ANLAMI NEDİR
Aslı "Berâettir" Beraat sözlükte "bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak" demektir. Bu gece Bereketli ve feyizli bir gece olması nedeniyle; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları yönünden rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Allahü teâlâ, ezelde, hiçbir şey yaratmadan önce, herşeyi takdîr etti, diledi. Bunlardan, bir yıl içinde olacak her şeyi, bu gece meleklere bildirir. Kur'ân-ı kerîm, levhilmahfûza bu gece indi. Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem bu gece çok ibâdet, çok duâ ederdi.
BERAT GECESİ İLE İLGİLİ HADİS
Hazreti Âişe, Peygamber efendimizin Berât gecesinde, sabaha kadar ibâdet ettiğini görünce sordu:
- Yâ Resûlallah, Allahü teâlânın en sevgili kulusun! Buna rağmen niçin bu kadar kendini yoruyorsun?
Peygamber efendimiz şöyle cevap verdi:
- Ey Âişe, ben şükredici kul olmıyayım mı? Ey Âişe, sen bu gecede, ne olduğunu bilir misin?
Âişe vâlidemiz tekrar sordu:
- Bu gecenin diğer gecelerden üstünlüğü nedir yâ Resûlallah?
Peygamber efendimiz şöyle cevap verdi:
- Bu sene içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu sene içinde öleceklerin isimleri bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allahü teâlâya arz olunur.




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post