6 Mayıs 2016 Cuma

Çikolatanın Faydaları

Çikolatanın faydaları... Çikolatanın zararları, çikolata sosu nasıl yapılır, bitter çikolata – siyah çikolatanın- faydaları, beyaz çikolatanın faydaları nelerdir.
Çikolatanın Faydaları
Sofrabezi yemek tarifleri sitesi Sağlık kategorisi altında çikolata dosyasıyla karşınızdayız. Bu dosyada sadece çikolatanın yararlarından değil, aynı zamanda zararlarından da bahsedeceğiz. Diğer taraftan makalemizin sonunda da Çikolata Tarifleri ile sizlere hazırladığımız farklı çikolata tariflerini sunuyoruz. 
Eğer bir parça çikolata yiyecekseniz bunu yapın. Bir dahaki sefere, bu konuda kendinizi aşırı suçlu hissetmek zorunda kalmayacaksanız tabi ki… Öncelikle şunun altını kalın harflerle çizmek lazım: Çikolata büyük miktarda şeker içerdiği için, yüksek kalorili bir besindir. Eğer kilonuzun aynı kalmasını istiyor veya incelmeye çalışıyorsanız o halde, bu sizin çikolata tüketimine bir sınır getirmenizi gerektirecektir. Diğer taraftan çoğu çikolata büyük miktarda şeker de içerir. Elbette bu diş çürümesine de neden olacaktır. Şimdi maddeler halinde çikolataya daha yakından bakalım. Öncelikle Çikolatanın faydalarını 9 maddede topladık. 

Çikolatanın 9 Faydası
ÇİKOLATANIN FAYDALARI

Kilo konusunda kötü üne rağmen, çikolatanın tedavi ile ilişkili sağlık yararları da vardır.
Çikolata tropikal Theobroma kakao ağacı tohumundan yapılır. Çikolatanın ilk kullanımı da geri Mezo-Amerika'da Olmek medeniyetine dayanmaktadır.
1-ANTİOKSİDAN:
  • Amerika keşfinden sonra, çikolata Avrupa'da çok popüler oldu ve talep de patladı.
  • Bilimsel araştırmalara göre potansiyel faydaları olan çikolata, bunun yanı sıra bazı riskleri de taşır. Tüketici de bunun farkında olmalıdır. 
  • Bitter çikolata akne, obezite, yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı ve diyabet konusunda faydalıdır.
  • Kakaonun biyolojik olarak aktif fenolik bileşikleri barındırdığı biliniyor. Bugün, çikolata muazzam antioksidan potansiyeli ile övgü almaya devam ediyor.  
2-KOLESTROL DÜŞÜRÜCÜ:
  • Kolesterol , düzeylerinde bilişsel gerileme ve kalp sorunları riskini azaltır. Çikolata kolesterol seviyesini düşürebilir. Çikolata tüketimi LDL kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. 
3-HAFIZA:
  • Hafıza kaybını önlemek için de çikolata önerilir. Harvard Tıp Okulu'nda bilim adamları günde iki bardak sıcak çikolata tüketiminin beyni sağlık tutmaya yardımcı olacağını belirtmişler. Özellikle yaşlı kişilerde hafıza düşüşünü engeller.  
4-KAN DOLAŞIMI: 
  • Araştırmacılar, sıcak çikolata beynin çalışma alanlarında kan akımını korumaya yardımcı olabileceğini ifade etmişler.Bu konuda bilimsel bir makale kaleme alan Farzaneh A. Sorond'a göre çikolata beynin farklı alanlarda Alzheimer gibi hastalıklarda önemli bir rol oynayabilir. (Nörovasküler birleştirme-daha fazla kan akışı sağlar. Bu durum daha fazla enerji akışına ihtiyaç duyacağından çikolata bu enerjiyi sağlayabilir) 
5-KALP: 
  • Çikolata kalp hastalığı riskini azaltabilir. BMJ (British Medical Journal) yayınlanan araştırma raporu çikolata tüketenlerin, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini 3'te bir oranında azaltmaya yardımcı olacağını söyler. Rapor Paris, Fransa Kardiyoloji Kongresi European Society sunulmuştur.
  • Yazarlara göre "Gözlemsel kanıtlara dayanarak, çikolata tüketim seviyeleri Kardiyometabolik bozuklukları riskinde önemli bir azalma" ile ilişkili görmektedir. Elbette daha fazla deneysel çalışmalarla çikolata tüketiminin bu potansiyel yararlarının etkisini teyit etmelidir.  
6-İNME:
  • Çikolata inmeyi önleyebilir.  Kanadalı bilim adamları, 44,489 kişiyi kapsayan bir çalışma yürüttü. Çalışmaya göre çikolata tüketenlerin inmeye yakalanma oranının, yemeyenlere göre yüzde 22 daha az olduğunu gösterdi. Ayrıca, düzenli çikolata tüketen felçli hastaların ölüm oranlarının, tüketmeyenlere oranla yüzde 46 daha az olduğu görüldü. 
7-YAĞ:
  • Yine yapılan bir başka araştırmaya göre çikolata yiyin gençler, ince olma eğilimindedir. İspanya'da Granada Üniversitesi'nden araştırmacılar çikolata tüketiminin toplam yağ düzeyleri tüketmeyenlere oranla daha düşük çıkmıştır. (Bu araştırmaya biz güvenemedik. Zira yapılan hiç bir araştırmada, çikolatanın kilo vermeye yardımcı olavağına dair bir bulgu bulunmamaktadır. Bu yöndeki ifadeler, olsa olsa, çikolata üreticilerin pohpohlamasından ibaret uydurma bilgiler olabilir) 
8-DİYABET:
  • ABD Tarım ve Gıda Dergisi'ne göre çikolata obezite ve diyabeti önlemekte yardımcı olabilir. Farelerde yapılan deneyde çikolata ana maddesi olan kakonun kilo alan farelerde kilo alım oranını düşürdüğü görüldü.
  • Aynı deneyde farelerin kan şekeri seviyelerinin de düştüğü görüldü. Araştırmacılar kakaoda belli bir antioksidan olduğunu keşfetti. Araştırma Şubat 2014 tarihli Tarım Gıda ve Kimya Dergisi'nde yayınlandı. 
9-ENERJİ:
  • Başka bir incelemeye göre Bitter çikolata 'PAD hastalarında yürüme yeteneğini artırabilir'. Çeşitli çalışmalar aşırıya kaçmadan, koyu çikolatanın sağlığımız için iyi olduğunu iddia ediyor. Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, çikolata insanlar için yürüme mesafesini artırmaya yardımcı olabilir. 
ÇİKOLATANIN ZARARLARI
  • Denilecek en kestirme yol şudur. Çikolata kalori bakımından insana enerji verir. Kan akışını hızlandırır. Bu bakımdan elbette yararlıdır. Ancak bunun yanında ciddi riskleri de vardır.
  • Çikolata yüksek miktarda şeker içerir. Yüksek kaloriye sahiptir.
  • Diyet yapanlar için kesinlikle önerilmez.
  • Araştırmalarda obezite ve çikolata ilişkisiyle ilgili bazı araştırmalar, çikolata sektörünün finansmanıyla yürütüldüğünden, bu yöndeki tespitlere kuşkuyla yaklaşmakta yarar var.
  • Kilo alma sorununuz varsa çikolatayı asla tüketmeyin. Ya da kontrollü olarak çok az miktarlarda tüketin.
  • Çikolata ağız sağlığını tehdit eder.
  • Dişleri çürütür.
  • Kemik yapısı zayıf olanlar (Osteoporoz) çikolata tüketmemelidir. (Yaşlı insanlar çikolata tüketmemelidir. (Kemik yapısı zayıf olduğu için)



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post