9 Mayıs 2016 Pazartesi

Evdeki Kötü Kokulara Çözüm

Evdeki Kötü Kokulara Çözüm..Mutfaktan yayılan kötü kokulara son verin. Karnabahar, kızartma, soğan ve sigara dumanına karşı neler yapılması gerektiğini öğrenin…
Evdeki Kotu Kokulara Cozum
Evdeki Kötü Kokulara Çözüm

Evdeki Kötü Kokulara Çözüm... Sofrabezi, mutfakta işleri kolaylaştıracak pratik bilgileri okurlarıyla paylaşmaya devam ediyor. Bu bölümde sevgili üyelerimizden Gizem Bulmuş'un bizlerle paylaştığı bilgilerden ve tecrübelerimizden yola çıkarak koku üzerine neler yapılacağını anlatıyoruz. Yüzlerce farklı kokuya karşı, bir o kadar yapılacak önlem sıralanabilir. Ama kadınları en çok ilgilendirenleri arasında hiç kuşkusuz mutfaktan gelen kötü kızartma ve yemek kokurlarıdır. İşte kötü kokuya karşı yapılacak temel adımlar… 
KÖTÜ YEMEK KOKUSU
Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.
KARNABAHAR KOKUSUNA KARŞI
Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz. 
Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de köt- kokmadığını fark edeceksiniz.
KIZARTMA KOKUSUNA KARŞI
Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın. Eğer bu işlemi yapmadan kızartmanızı yaptınız ve mutfaktaki kokuyu gidermeniz gerekirse ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun.
ELLERDEKİ KOKULARA KARŞI…
Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır. 
Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için de avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da... 
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz. 
Elden sarımsak-soğan kokusunu çıkarmak için; eller sabunla yıkandıktan sonra, metal bir yemek kaşığını elinizde tutup, musluk suyunun altında bir süre bekletmek faydalı olacaktır.
SİGARA DUMANI VE KOKUSUNA KARŞI
Sigara dumanının olduğu odada bir mum yakın. Kısa süre sonra mum dumanı absorbe etmeye başlayacaktır.
ÇAYDANLIK KOKUSU
Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır. 
KEREVİZ KOKUSU
Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
LAHANA KOKUSUNA KARŞI
 Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
BALIK KOKUSUNA KARŞI
Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz. Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın. 
Balık kızartırken çıkan kötü- kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz.
BUZDOLABI KOKULARINA KARŞI
Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleri de sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.
ÇÖP KOKUSUNA KARŞI
Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü- kokuyu önlemiş olursunuz.
YANMIŞ SÜT KOKUSU İÇİN
Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun. Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp, durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post