6 Mayıs 2016 Cuma

Yattıkça Bel Ağrınız Artıyorsa Dikkat!

Ankilozan spondilit nedir, AS Hastalığı, belirtileri, egzersizleri, ankilozan spondilit askerlik, resimli, egzersizleri video, ankilozan spondilit tedavisi nasıl yapılır. 
Yattıkça Bel Ağrınız Artıyorsa Dikkat!
Yattıkça Bel Ağrınız Artıyorsa Dikkat!

Ankilozan spondilit nedir, AS Hastalığı, belirtileri, egzersizleri,  ankilozan spondilit askerlik, resimli, egzersizleri video, ankilozan spondilit tedavisi nasıl yapılır. Sofrabezi yemek tarifleri sitesi Akademi Kategorisi altında bir tür iltihaplı romatizma hastalığı olan ve AS olarak adlandırılan Ankilozan spondilit konusuna yer veriyoruz.
Eğer bel ağrınız istirahat ettikçe artıyor ve bu şikâyetteniz 3 aydan daha uzun sürüyorsa dikkat! AS hastası olabilirsiniz. Ortalama 8 yıl sonra tanısı konabilen bu hastalık, önlem alınmadığı takdirde sizi hareket siz bırakabilir 
AS Hastalığı Nedir:
Ankilozan Spondilit (AS) Kronik, ağrılı, yangısal (enflamatuvar) bir artrit türü ve özbağışık bir hastalıktır. İltihaplı romatizma hastalığı
Bel fıtığına benzer.
Kısaca iltihaplı romatizma hastalığı
Ancak bel fıtığı hareket halinde ağrısı azalırken, AS hastalığı istirahat halinde kendisini hissettirir. 
Ankilozan Spondilit (AS)kimlerde görülür
Hayatı ve hareketi kısıtlayan, ağrıya, iş görmezliğe, psikolojik sorunlara ve ileri evrelerde bazı hastalarda kamburluğa neden olabilen Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı, sıklıkla genç erkeklerde görülüyor. 
Ankilozan Spondilit (AS)ne sıklıkla görülür?
Türkiye'de yüzde 16.4 ile sağlık sistemine başvuruların başında bel ağrısı gelmektedir.
Ülkemizde yaklaşık 200 bin kişiyi etkileyen ciddi bir hastalık olan AS hastalarının yüzde 40'ı hasta olduklarını ve hangi doktora gideceğini ne yazık ki bilmemektedir.
Bu hastalara romatoloji uzmanları bakar. 
Ankilozan Spondilit (AS) Tanısı
Türkiye'de AS tanısı, hastaların doktora ilk başvurdukları tarihten ortalama 8 yıl sonra konabilmekte fakat hastaların başvurduğu ilk hekimin romatolog olması halinde bu süre kısalabilmektedir.
Fakat bunların sayısı Türkiye'de 250'yi geçmiyor. Bu nedenle hastaların doktora erişiminde sıkıntılar yaşanıyor.
40 yaş öncesinde başlayan, 3 aydan daha uzun süre devam eden, aniden değil yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, istirahat ile geçmeyip hareket etmekle azalan ve 'inflamatuvar bel ağrısı' adı verilen bu ağrıya sahip kişilerde AS olma olasılığı bulunmaktadır.
3 Aydan Uzun Süren ve İstirahat ile Artan Bel Ağrısına Dikkat! 
Ankilozan Spondilit (AS) Semptomları
AS en çok bel fıtığıyla karışıyor, her 3 hastadan birine bel fıtığı tanısı koyuluyor
Erkeklerde kadınlardan daha sık görülen AS, hastaların çocuklarını kucaklarına alıp kaldırmalarını, onlarla doyasıya oynamalarını, gece rahat uyumalarını, hatta çoraplarını, ayakkabılarını giymelerini bile engelleyebilmektedir.
Hastalarda yol açtığı engellenme duygusu, psikolojik sorunlara yol açabilmekte, hastalığın neden olduğu problemlerin yelpazesini daha da genişletmektedir.
AS çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıkan ve omurga, kuyruk sokumu kemiği ile leğen kemiğini birleştiren sakroiliyak eklemleri etkileyen bir romatizma hastalığıdır.
Genç yaşlarda en üretken çağda ortaya çıkan bu hastalık, sabahları yol açtığı tutukluk nedeniyle işe gitmeyi zorlaştırmakta, çalışma hayatına ara verilmesine dahi yol açabilmektedir.
Birçok kişi için hayatı anlamlı kılan gündelik rutin işler, doğru tanı ve tedaviye ulaşamayan AS hastaları için ne yazık ki mümkün değildir.
AS'de bel ağrısı dışında sırt, boyun ve kalçaların arka kısımlarında da ağrı hissedilebilir.
Hastalığın son aşamasında bazı hastalarda toplum arasında 'kamburluk' olarak bilinen sırt ve boyun deformasyonu görülebilir.
Her 100 ankilozan spondilit hastasından 7'sinin öyküsünde bel fıtığı ameliyatına rastlanmaktadır.
Ankilozan spondilit en çok bel fıtığıyla karışmakta, her 3 ankilozan spondilit hastasından biri en başta bel fıtığı tanısı almaktadır.
Belirtiler halinde bir romatologa başvurulması gerekmektedir. 
Ankilozan Spondilit (AS) Tedavisi
İnflamatuvar bel ağrısı, aralarında AS'nin de bulunduğu önemli bazı romatizmal hastalıkların erken dönemdeki en önemli bulgusudur.
Bu romatizmal hastalıklar erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınabilmekte, böylece hastaların yaşamlarına ağrısız ve hareket kısıtlılığı olmadan devam etmeleri sağlanabilmektedir.
AS hastalarının mümkün olan en kısa zamanda doğru teşhis ve tedaviye ulaşarak fonksiyonel durumlarının ve yaşam kalitelerinin iyileştirilebilmesi için inflamatuvar bel ağrısı farkındalığının artırılması gerekmektedir.
Hekimin uygun göreceği ilaçlar kullanılmalıdır.
Bunun yanı sıra, hastalığa özel olarak düzenlenmiş egzersizlerin düzenli olarak yapılması çok önemlidir. 
Ankilozan spondilit ve Askerlik
Bu hastalığın teşhisi konulan erkek asker adayları, yapılan kontroller sonrasında önce askerliğini erteletebilirler. Genelde ilk seferinde 1 yıl muaf tutulur, daha sonra da çürüğe çıkarılırlar. Ancak bu kontroller GATA'da gerçekleştirilen testler sonrasında doktor raporuyla mümkün olur. Kontrollerde Kapalı MR ve kan tahlili yapılır. Ardından sonuçlara göre genelde 1 yıl ertelenir. Sonraki yıl celp döneminde yeniden kontrole gidilir. Çürüğe çıkarılma ihtimali vardır. Bu sonuçlara göre değişmektedir. 
Ankilozan Spondilit (AS) Egezersizleri
Aşağıdaki videomuzda, ankilozan spondilit egzersizlerini izleyebilirsiniz.
Bu dosyadaki bazı bilgiler Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli'ye aittir.




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post