26 Temmuz 2017 Çarşamba

Kekik Nasıl Kurutulur?

Kekik Nasıl Kurutulur?... Kekik kurutma, evinizin biberbir güneş almayan ama havadar herhangi bir yerinde yapılabilir. Kuruturken de kullanırken de mis gibi kokusunun doğallığı kelimeyle tarif edilemez…
Kekik nasıl kurutulur
Kekik nasıl kurutulur
Kekik Nasıl Kurutulur?... Sofrabezi yemek tarifleri mutfağı pratik bilgiler kategorisinde kekik nasıl kurutulur konusunu adım adım işledik. Daha önce sizlerle taze nanenin nasıl kurutulacağını paylaşmıştık. Aslında kekiğin kurutma mantığı da naneyle aynıdır. Bu tüp yeşillikler renginin solmaması için güneşte kurutulmaz. Evinizin gölge fakat hava alabilen bir yerinde kurutma işlemini yapabilirsiniz. Kullanmadığınız bir oda bunun için uygun olabilir. Mutfak gibi buharın olabildiği ve zaman zaman ısının çok yükseldiği bir yerde de kurutma işlemini yapmanızı önermiyoruz.

KURUTMAK İÇİN NE TÜR KEKİK ALINMALI?
Ülkemizde pek çok farklı yörede farklı kekik türleri var. İzmir kekiği, İstanbul kekiği, Amanoz kekiği, Akdeniz kekiği, tarla kekiği, karabaş kekik, yabani kekik… Hangi yöreden alırsanız alın üzerlerinde mutlaka çiçeklenmiş kısımları olsun. Çünkü kekiğe asıl kokusunu veren bu çiçek kısımlarınsa kuruyunca tohuma dönen kısımlar vardır. Tamamen yaprak olan kekikleri tercihe etmemelisiniz.

MALZEMELER
2-3 demet taze kekik

HAZIRLANIŞI
  • Kekikler içideki tozdan çöpten arınması için iyice yıkayıp suyu süzülür, kağıt havlu üzerinde iyice suyunu bırakana dek bekletilir. 
  • Temiz bir bezin üzerine birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde aralıklı biçimde dizilir. 
  • Güneş görmeyecek fakat hava alabilen bir yerde yaklaşık 10-12 günde kurutulur. 
  • Arada elle karıştırılır. 
  • İyice kuruyunca 2-3 saat güneşlendirilip ufalanır, sap kısımlarından ayrılıp kavanozda ya da bez torbada saklanır. 
  • Saklama işleminde havalar soğuyana kadar buzdolabında muhafaza edip daha sonra dışarıda muhafaza etmek böceklenmemesi açısından daha uygun olacaktır.


Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post