18 Nisan 2016 Pazartesi

Catal Kasik Duzeni Nasil Olur?

Çatal Kaşık Düzeni Nasıl Olur? Sofrada kaşık düzeni nasıl olur, sofrada bıçak düzeni nasıl olur. Sofra düzeni nasıl olur. Masada çatal kaşık düzeni gibi konular bu dosyamızda sizlerle...

Çatal kaşık düzeni


Çatallar ve kaşıklar tabağın neresinde durur? Balık çatalı hangi tarafta durmalı sorularına cevap veriyoruz. Tatlı, meyve, meze, çerez çatalları nereye konmalı? Yemek, et, tatlı, balık bıçağı tabağın hangi tarafına yerleştirilir? Çorba, meze ve tatlı kaşığı tabağın ne tarafında durmalı? 
İlk adımda tanımlamayı yapalım. Normalde kaç çeşit kaşık, çatal ve bıçak kullanılması gerektiğini netleştirelim. Daha sonra da kaşık, bıçak ve çatalların pozisyonunu belirleyelim. İkinci adımda davetiniz Resmi bir davetse bu sayılanların her birini masada nerelere koyulması gerektiğini anlatalım.  Yine de tercih size kalmış. Ancak davetiniz resmi bir davet değilse, her bir iş için ayrı bir çatal, kaşık, ya da bıçak bulundurmak sadece bulaşık eziyetine neden olacaktır. Konuya iki açıdan yaklaşalım. Biri Resmi Davetler için kabul gören ve tam donanımlı bir çatal kaşık düzeni olsun, diğeri de daha mütevazi ve olması gerektiği kadar bir sofra düzenine dair anlatım olsun.

SOFRADA KAÇ ÇEŞİT KAŞIK, BIÇAK VE ÇATAL OLUR?
KAŞIK: Yemek kaşığı ve tatlı kaşığı bulunur.
ÇATAL: Salata çatalı, tatlı çatalı, balık çatalı, meyve, meze, çerez çatalları
BIÇAK: Yemek, et, tatlı, balık bıçağı
Bu kaşık, çatal ve bıçaklar, sofranızdaki mönüye göre kullanılır. Et olmayan bir sofrada tabi ki et bıçağı olmayacaktır. Ya da balık olmayan bir sofraya balık çatalı koymanın gereği yoktur.
ANA YEMEK KAŞIK VE BIÇAĞI
Sağ tarafta: Dıştan içe, yani tabağa doğru (sağdan sola) sıralama şöyle yapılır.Çorba kaşığı en dışta, solunda salata bıçağı ve ana yemek bıçağı konulur. Sofrada balık v.b. varsa, sıralama ilgili bıçaklar da sola doğru devam eder.
ÇATALLAR TABAĞIN SOLUNDA
Sol tarafta: Tabağın sol tarafına çatallar gelir. Sıralama yine tabağa göre dıştan içeri doğru, yani soldan sağa şeklinde yapılır.Salata çatalı en dışta, yanında da ana yemek çatalı bulunur.
TATLI ÇATAL VE BIÇAĞI ÜSTTE
Üstte: Yemek tabağının bir iki santim kadar üzerinde ise tatlı çatalı ve kaşığı bulunur. Tabağın biraz üzerine gelecek çatal ve kaşığın sap ve kafa yönleri de kullanımına göre değişir. Mesela çatalın baş kısmı sağa dönük, sap kısmı sola dönük olmalıdır. (Sol elle tutulduğu için) Onun arkasında (Masanın ortasına daha yakın olan tarafa) ise tatlı kaşığı gelir. Tatlı kaşığı ters yönde yani sap kısmı sağa doğru gelecek şekilde konulur. (Sağ elle tutulduğu için) Eğer tatlı kaşık yerine çatalı gerektiriyorsa (baklava gibi) o halde tatlı kaşığı yerine çatal konulur.

Sofra Düzeni Kaşık çatal, Masa Düzeni çatal Peçete, çatal çeşitleri, Görüntülü Sofra Düzeni Yemek, Sofra Düzeni Peçete, Masada Bardak Düzeni, Sofrada çatal Kaşı




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post