23 Nisan 2016 Cumartesi

Doğru Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

Doğru beslenme nasıl olur, doğru beslenme nasıl olmalı, beslenme tüyoları, kansere karşı doğru sağlıklı dengeli beslenme tüyoları ve önerileri, doğru beslenmeyle ilgili yanlış bildiklerimiz. Op. Dr. Ceyhun İrgil, Opr. Dr. Can Başaran, Prof. Dr. Canfeza Sezgin, Dr. Ayşegül Çoruhlu, Doç. Dr. Süalp Tansan Doğru beslenmeyle ilgili en önemli sorulara yanıt veriyor.
Doğru beslenme nasıl olur, doğru beslenme nasıl olmalı, beslenme tüyoları, kansere karşı doğru sağlıklı dengeli beslenme tüyoları ve önerileri, doğru beslenmeyle ilgili yanlış bildiklerimiz. Neler yenmeli, hangi gıdalar tüketilmeli, doğru beslenmede özellikle hangi sebzeler tüketilmeli, doğru bilinen yanlışlar neler… Alanında uzman 5 uzman doğru beslenme nasıl olmalıdır sorusunu cevaplıyor. Genel Cerrahi ve Meme Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ceyhun İrgil, Opr. Dr. Can Başaran, Prof. Dr. Canfeza Sezgin, Dr. Ayşegül Çoruhlu ve Doç. Dr. Süalp Tansan Doğru Beslenme tüyolarını sizin için veriyor.

OBEZİTE SEKTÖR HALİNE GELDİ
Genel Cerrahi ve Meme Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ceyhun İrgil:
"Şişmanlık ve açlık bazen insanlar arasında ikilem oluyor. Bazı insanların kilo vermek için, bazı insanların kilo alma derdindeler. Her yıl televizyonlarda yeni bir diyet sezonunun da açılıyor. Maalesef bu iş kontrol edilemez noktaya ulaştı. Sadece doktorların ilgilenmesi gereken diyet konusunun doktor dışı alanlara kaymasıyla iş sulandırıldı. Obezite, en büyük sıkıntılar biri olmasının yanında ciddi ekonomik döngü yapan sektör haline de dönüştü. İnsanlar bilim ve tarihi araştırmayı bırakıp, sadece diyet kitaplarına saldırıyor. İnsanoğlunun beslenme sürecine baktığımızda artık bitkilere önem verdiğimizi ve iki bin yıl önceki alışkanlıklara döndüğümüzü görüyoruz. Her insanın farklı bir yapısı ve metabolizması var. Önemli olan sağlıklı beslenmektir. Söyleşimizde 'Sağlıklı olmak zayıf ve fit olmak mıdır?' ve 'Doğru beslenme nasıl olur?' sorularına cevap aramalıyız"

YANLIŞ BESLENME VE ALIŞKANLIKLAR
KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Opr. Dr. Can Başaran:
"Her insanın vücudunda kanser hücresi var. Ama vücut onu bağışıklık sistemiyle ortadan kaldırıyor. Üzüntüden kanser olunmaz, ama üzüntü bağışıklık sisteminizi çökerttiği zaman savunma hücreleri kanser hücresini ortadan kaldıramayabilir. Bir santimlik kitlede 1 trilyon hücre var. Bir yere tutunan kanserli hücre böylece çoğalır. Kanser bir hücreden başlar. Tedavi edilmez ise büyür. Kanserin sebepleri arasında sigara, radyasyon, virüsler, genetik yapılar, kimyasallar ve beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Kanserden korunmak için değiştirebileceğimiz faktörleri değiştirmeliyiz. Ön önemlisi kanserin işaretlerini bilmeyiz. Vücudunuzda normal dışı durum varsa bu bir aydır devam ediyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır"

DOĞRU BESLENME NASIL OLMALI?
Prof. Dr. Canfeza Sezgin:
"Öğünlerimizin üçte ikisini bitkisel gıdalar oluşturmalı. Kanseri önlemek için hayvansal gıdalar azaltılmalı. Sağlık açısından en zengin ve yararlı kimyasal maddeleri içeren besinler, sarımsak, soğan, pırasa, enginar, brokoli, karnabahar, lahana, turp, şalgam, domates, biber, havuç, kereviz, karalahana, kişniş, kimyon, maydanoz, greyfurt, üzüm, dut, böğürtlen, çilek, kiraz, vişne, elma, portakal, limon, kavun, karpuz, tam buğday, arpa, yulaf, kahverengi pirinç ve yeşil çaydır. Elbette fazla tüketilmemeli. Herkes günde 3-4 porsiyon meyve tüketmeli. Sebzede porsiyon kısıtlaması yok. Meyve suyu tüketimini azaltılmalı, meyvenin kendisini tüketilmeli. Takıntılı bir şekilde sürekli aynı besinler tüketilmemeli. Soframızda özellikle bakliyatgiller bulunmalı ve günlük 7 porsiyon tüketilmeli. Bir porsiyon ekmek 30 gramdır. Bir porsiyon tahıl ürünü ise yarım su bardağıdır. Kanserden, kalp damar ve diğer hastalıklardan korunmada fayda sağlar.
Kırmızı eti günlük 30 gram tüketin. Düzenli olarak günde 100 gram kırmızı etin, iki dilim pastırmanın, bir sosisin veya küçük sucuğun tüketilmesinin erken ölüme yol açar. Özellikle kendi hastalarıma balık öneriyorum. Şuan ülkemizin denizlerindeki balıklarla ciddi toksit atık yok. Vücudumuzun protein ihtiyacını balıktan, kümes hayvanlarından, fındık ve cevizden, bakliyattan, soya ürünlerinden ve az yağlı süt ürünlerinden karşılayabiliriz. Brokoli, sarımsak, çilek, ahududu, böğürtlen gibi dutgiller, soya, yeşil çay, domates ve zerdeçal kanser riskini azaltan besinlerdir. Genel kabule göre kilo artışı veya şişmanlık hastalık riskini arttırır. Balıketli olunabilir, ancak ne şişman ne de zayıf olmamak gerekir. Yediğimiz sebzelerden kilo almamak için sosları ve kızartma tüketimi azaltılmalı. Margarin ve tereyağı alımı sınırlandırılmalı. Egzersiz de kanser riskini azaltır. Egzersiz hormonların üretilmesini düzenlemede yardımcıdır. Haftada 5 gün 30 dakika egzersiz yeterlidir"

NELER TÜKETMELİ VE NELER TÜKETMEMELİYİZ
Dr. Ayşegül Çoruhlu:
"Hücrelerin kanser veya başka hastalıklara yakalanmaması için hücreyi beslemeyi öğrenmeliyiz. Vücudumuza dışarıdan gelen en önemli şey yiyeceklerdir. Bu yüzden yiyecekleri iyi tanımalı ve seçici olmalıyız. Kilolar kalçalarınıza gidiyorsa çok yiyorsunuzdur. Belinize gidiyorsa kötü yiyecekler tüketiyorsunuzdur. O yüzden belinizin etrafı tartıdan daha önemlidir. Sağlıklı kilo almak veya vermek tamamen bel bölgesindeki yağlanma azlığıyla anlaşılır. Öte yandan tüm sular su değildir. Bir bardak kola içmek, 30 bardak suyu vücudumuzda kaybettirir. Hazır kahveler ve hazır meyve suları da vücuda su kaybettirir. Normal su, mineral soda, bitkisel çaylar ise vücuda iyi gelir. Sebze sularını da vücudumuza sokmalıyız. Özellikle akşam yemeğinde istediğiniz kadar sebze yiyebilirsiniz. Ne kadar sebze tüketirseniz ve o ne kadar çiğse o kadar hızlı iyileşirsiniz"

YİYECEKLERİ MEVSİMİNDE YİYİN
Doç. Dr. Süalp Tansan:
"İnsan son bin senede şeker, ekmek ve börek gibi gıdalarla tanışmış. Ondan önce tamamen doğal beslenmiş. İnsan, hayatının yüzde 98'inde belli şeyleri yediyse, son yüzde 2'sinde yediklerini değiştirdiyse bütün hastalıklar ortaya çıkar. Benim aklım taş devri diyeti var. Bundan 5 bin sene önce ne vardı? Doğal ortamlarda beslenen hayvanlar, sebzeler, yemişler varmış. Taze yiyecekleri mevsiminde yiyeceğiz. Bol su içeceğiz. Bunun dışındaki her şey bu organizmaya elinde sonunda zarar veriyor. Kanser kemoterapisi alan hasta önce her türlü şekerden uzak duracak. D vitamini alın. Son 3 senede 300 hastayı taradık, yakında yayınlayacağız. Herkesin D vitamini yerlerde sürünüyor. Kanser hastasına ekstra kalori zararlıdır. Yapılan en bilimsel araştırmalar, aç bırakılan hastanın kemoterapiye daha iyi cevap verdiğini, kemoterapinin yan etkilerinin daha az olduğun gösteriyor. Tek istisna ettir. Et yemeyen hastaların kan sayısı çabuk düşüyor. Hasta kemoterapiyi tolere edemiyor. Önerim, kemoterapi süresince her gün 200 gram et, sebze ve meyvedir"
Arama Kelimeleri: 

Doğru beslenme nasıl olur, doğru beslenme nasıl olmalı, beslenme tüyoları, kansere karşı beslenme, beslenmede doktor önerisi, Op. Dr. Ceyhun İrgil, Opr. Dr. Can Başaran, Prof. Dr. Canfeza Sezgin, Dr. Ayşegül Çoruhlu, Doç. Dr. Süalp Tansan




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post