12 Nisan 2016 Salı

İnternetten Teşhis Depresyona Neden Oluyor!

Dr. Bülent Yardımcı
Dr. Bülent Yardımcı
Her konuda başucu kaynağı haline gelen internet, artık kendi kendine tanı koymak isteyenlerin de ilk başvuru kaynağı oldu. Yüzünde şişlik görünce dahi, belirtisini internetten arayan hastaların olduğunu söyleyen Dâhiliye Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, "Kendine yanlış teşhis koyarak depresyona girenler var" dedi
Farklı sorunların çözümü için bilgi kaynağı olan internet, hastalar için de 'diplomasız tanı kaynağı' haline geldi. Doğru bilginin yanında birçok güvensiz bilginin de internette dolaştığını söyleyen uzmanlar, hastaları her okuduğuna güvenmemeleri noktasında uyarıyor. Amerikan Hastanesi Dâhiliye Bölümü uzmanlarından Dr. Bülent Yardımcı, Hastaların çoğu zaman, internetten edindikleri bilgilerle kendilerine geldiklerini belirterek, "Alerjik reaksiyon sonucu hastanın cildinde kızarıklıklar oluşmuş. İnternetten bakarak, bize 'ben kanser miyim' diyerek gelenler oluyor" dedi.
SANA ORTAMDA BÜYÜK KAOS YAŞANIYOR
İnternette yayınlanan bilgilerin güvenliği konusunda hiçbir garantinin olmadığını ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, "Boynunda beze göre kanser olduğunu, baş ağrısı yaşayan da tümör olduğunu düşünüyor. Ancak her belirtinin sadece bir hastalığa ait olmayabileceği düşünülemiyor. Bu kadar komplike sistemleri internete bakarak bir hastalığa işaret etmek büyük hatalara neden olur" dedi. İnternet ortamında adeta bilgi karmaşasının yaşandığını söyleyen Yardımcı, "Milyonlarca sayfa var. Milyonlarca da bilgi var. Hangi bilginin güvenilir olduğu noktasında hiçbir güvence yok. Bu nedenle, bu kıyaslamalar yapılacaksa bile, hastaların güvenli bilgi sağlayan kaynaklardan bu araştırmaları yapmaları çok önem kazanıyor" dedi.
DOĞRU BİLGİLENME HASTALIKLA
MÜCADELEYİ ARTTIRIYOR
İnternetten bilgi edinirken, devlet kuruluşları ya da hastanelerin internet sitelerindeki bilgilerden faydalanılması gerektiğini de söyleyen Yardımcı, "Elbette güvenli bilgi alındığında da, hastalığın seyrine de olumlu anlamda etkisi oluyor. Bazı hastalar, benimle hastalığın seyri konusunda bilgi alışverişinde bulunabilecek düzeye geliyor. Bu internetin olumlu bir yanıdır. Hasta, güvenli bilgiyle hastalığını yakından tanıyarak, en az iki kat daha fazla mücadele etme fırsatı buluyor. Yine benzer hastalarla, hastalığın sürecini de internette paylaşma fırsatı bulabiliyorlar. Bazı forumlarda artık sadece belli hastalar bir araya gelerek fikir alışverişinde dahi bulunabiliyor" dedi.
ENFAZLA YAPILAN YANLIŞ TEŞHİSLER
Doktora gitmeden, bilgisayar başında hastanın kendi kendine yaptığı teşhisler arasında uçurumlar var. Uzmanlara göre vatandaşın internetten edindiği bilgileri kullanarak, kendilerindeki belirtilerle karşılaştırması sonucu yaptığı hataların başında Kanser tanısı başı çekiyor. Belirtileriyle, kanser arasında kolayca bağlantı kuran hastalar, endişe ile bir çok gereksiz tetkik yaptırarak para, zaman ve moral kaybına uğruyor. Hastaların en çok yaptığı tanı ve teşhis hataları ise şöyle:
·         Boynunda mikrobik bir olaya bağlı ve basitçe tedavi edilebilecek bir beze, hasta tarafından lenf bezi kanseri olarak algılanıyor.
·         Strese bağlı baş ağrısı yaşayan hastalar beyin tümörü olduğuna inanıyor.
·         Mideden yemek borusuna asit kaçan (reflü) hastası kalp hastası olduğunu düşünüyor.




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post