15 Nisan 2016 Cuma

Patatesin Şasırtan Faydaları


Çoğumuzun şişmanlık sebebi olarak gördüğü patates aslında doğru tüketildiğinde tam bir şifa kaynağı… Patates, İçindeki nişasta oranının fazlalığına rağmen, özsuyunun tüketilmesiyle kandaki şeker miktarını düşürüyor.
Mide rahatsızlıklarından, yanık ve gözdeki şişliklere, karaciğer yetersizliklerinden, safra taşı sorunlarına, basurdan susuzluğa bir çok hastalığın tedavisinde önemli bir rol üstleniyor. Bu yazımızda Diyetisyen M. Turgay Köse'nin cevaplarıyla patatesin kimler ve ne şekilde tüketilmesi gerektiğini, patatesin besin değerleriyle içeriğini aktarmaya çalıştık. Kimlere zarar, kimlere yarar sağlıyor? İşte her gün görüp yüzüne bakmadığınız sarı muammanın marifetleri…

NEDİR BU PATATES?
Diyetisyen M. Turgay Köse cevaplıyor:
Bize sonradan gelen sebzelerden… Osmanlıya gelişi okyanus ötesindendir. 
Mide ekşimesini önler. A, B Vitamini ve bir miktar C vitamini içerir. Kök sebze olduğu için nişasta oranı diğer sebzelere göre daha fazla olan patates, şeker hastalarının uzak durması gereken sebzelerdendir. Şeker hastaları, yemeklerin içine garnitür olacak şekilde küp şeklinde minik minik doğranmış patatesleri belli miktarda tüketebilirler. 100 gram patateste 13.9 gram karbonhidrat içerir. 1 orta boy patates bir dilim ekmeğe tekâmül eder. 
PATATESİN İÇİNDE NE VAR?
100 gramlık bir patatesin yüzde 77.5'i sudan oluşur. Bu yüz gramın içindeki kuru madde oranı ise sadece yüzde 22.5'tir. Yani patatesin çok sulu bir sebze olduğunu söylemek mümkün. İçeriğine bakmaya devam edelim. Bu yüz gramlık patatesin yüzde 2'si proteinden oluşurken, sadece yüzde 0.2'si kadarı yağdan oluşuyor. Yüz gramlık patatesteki karbonhidrat miktarı ise yüzde 19.4, lif yüzde 0.6 ve kül yüzde 1.6
PATATESİN BESİN DEĞERLERİ NEDİR?
Patatesin içinde hem kalori hem de azot ve yüksek kaliteli protein bulunur. Demir ve magnezyum gibi değerli minerallerin yanı sıra, C vitamini ve birçok değişik B vitamini vardır. Amerika Milli Araştırma Konseyinin (N.C.R) tespit ettiği yüksek beslenme normlarına göre orta boy bir tek patates 25 yaşında normal olarak çalışan bir erkeğin günlük ihtiyacı olan Ascorbik asid'in (C vitamini) yüzde 28'ini, Niamin'in (B vitamini) yüzde 8-10'unu, Thiamine'in (B vitamini) yüzde 7-9'unu, Demir'in yüzde 6-8 ini, Protein'in yüzde 4-5 ini ve Riboflavin'in yüzde 3-4 ünü karşılamaktadır.
PATATESİ EN SAĞLIKLI TÜKETME BİÇİMİ NASIL?
En sağlıklı tüketilme biçimi, patates salatasıdır. Haşlanmış patatesin tüketilmesi de patatesin faydalarını almak bakımından önemlidir. Ancak burada yapılan hatalardan en önemlisi de, patatesi tüketmeden önce kararmasın diye suyun içinde bekletmektir. En ideali, suyun içinde bekletmeden tüketmektir. Bunun için de patatesi ne zaman tüketeceksek, o zaman soymalıyız.
PATATESİN ÖNERİLMEYEN TÜKETME BİÇİMİ!
Patates doğru pişirildikten sonra herkes tarafından tüketilir. Cips, kızartma, ya da yağlı olarak tüketilmesi halinde kalp damar sağlığı açısından olumsuz etkiler doğuracaktır. (Miktarı az olmak şartıyla seyrek olarak tüketilebilir) Patates kızartmasının çok sık tüketilmesi halinde, ilerleyen yıllarda kansere kadar ilerleyen sonuçlar doğurabilir.
PATATESİN FAYDALARI NELERDİR?
Mide rahatsızlıklarından, yanık ve gözdeki şişliklere, karaciğer yetersizliklerinden, safra taşı sorunlarına, basurdan susuzluğa bir çok hastalığın tedavisinde önemli bir rol üstleniyor. İşte o faydalarından bazıları…
Şeker Hastalığı:
Kandaki şeker miktarını düşürür, şeker hastalarının vazgeçilmez gıdasıdır. Özsuyunu içmek faydalıdır.
Mide Rahatsızlıkları:
Ezmesi, çorbası, haşlanarak yapılan salatası mideye dokunmadığından, mide ülseri olanların vazgeçilmez yemeğidir. Rendeleyip öz suyu çıkarılıp, günde 3 çay bardağı aç iken içilirse ülsere faydalıdır. Ülserliler aç karnına birer adet haşlanmış patates yerse çok faydasını görür.
Yanık-Şişlik:
Patates lapa yapılıp yanıklara bağlanırsa faydalıdır. Kaynak makinasının tahriş ettiği göze patates rendesi konulursa sancıyı, yanmayı keser.
Karaciğer Yetersizliği:
Olanlar öz suyundan 1′er çay bardağı içerlerse faydalanır.
Safra Taşına:
Özsuyuna limon sıkılıp günde 3 fincan aç iken içilmeye devam edilirse faydalıdır.
Basur ( Hemoroid):
Lapası basur memelerine bağlanırsa iyileştirir.
Bağırsak solucanları: Özsuyu sabah aç iken 1 su bardağı miktarında içilirse faydalıdır. Havuç suyuyla karıştırılıp içilebilir.
Susuzluk:
Susuzluğu giderir.
Kanser (Lösemi):
Kansere karşı koruyucudur.


Patatesin Faydaları Neler, Mide Rahatsızlığı, Yanıklara Karşı, Gözdeki şişkinlik Için, Karaciğer Yetersizliğine Iyi Gelen Sebzeler, Basura Karşı




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post