18 Nisan 2016 Pazartesi

Kuran'da Geçen Tek Baharat: Zencefil

zencefilin_faydalari
Zencefilin faydaları
Kur'an'da geçen tek baharat olarak bilinen Zencefil, tam bir şifa kaynağı. Bilimsel olarak da faydaları kanıtlanan bu baharatı yakından tanıyın.
Tam anlamıyla şifa kaynağı bir baharat olan zencefilin faydaları saymakla bitmez. Sakinleştirici özelliğine sahip olan baharat, gaz söktürücü, iltihap önleyici özelliği de sahiptir. Zencefil iştah açar, iltihapları söker, soğuk algınlığına birebir iyi gelir ve üstelik balgam söktürücü olarak fayda sağlar. Bulantıya, kusmaya, vücut direncine iyi gelen Zencefil, mikrop öldürücü özelliğinin yanında bağışıklık sisteminin de dostu olarak bilinir. Kanser, damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklarla mücadelede destek sağlayıcı özelliği bulunan bu şifa kaynağı damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı oluyor. Bağırsakları düzene sokan, ishali kesen Zencefil, Cinsel isteği de arttırıyor.

KUR'AN'DA ADI GEÇEN TEK BAHARAT
İnsan Suresi 17. Ayette 'karışımı zencefil olan bir kadehten' bahsedilmektedir. Allah'ın cennetiyle müjdelenen müminlerin bu kadehten içeceği belirtilir. Bir sonraki ayette (18) bu kadehin kaynağı hakkında ipucu verilir. Bu kadehteki şarabın bir pınardan geldiği ve orada 'selsebil' diye anıldığı (Taşı dikine yukarı doğru konulmuş sebillere denir) vurgulanır.
İNSAN 14: Ve onların üzerlerine gümüşten kaplar ile ve billûrdan küpler ile dolaşılır.
İNSAN 16: Gümüşten kupalar ki, tam diledikleri ölçüde belirlemişlerdir onları.
İNSAN 17: "Orada kendilerine-karışımı zencefil olan bir kadehten içirilir"
İNSAN 18: (Bu şarap) Bir pınar ki, orada, selsebil diye anılır.
TANIMI
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir. Şifalı bir bitki türüdür. Dünyanın birçok mutfağında genelde kök olarak kullanılır.
KÖKENİ
Güney Çin'den gelen Zencefil, önce Hindistan'a; ardından Güneydoğu Asya'ya, Batı Afrika'ya ve Karayipler'e yayılmıştır.
KULLANIM ALANLARI
Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır. Çöreklere katılır. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır. Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok alanda yararı vardır. Baharat olarak kullanılır.
BİLEŞİMİ
Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var. Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı % 10'dur.
FAYDALARI
Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atici etkileri bulunuyor. Zencefil kan damarlarını açar, terleme ve sıcaklık yapar, kalbi canlandırır. Mutfakta çorbalara, patates, sosis, çeşitli dolmalar, ızgara etler, söğüş, pilav, her türlü beyaz peynire, çeşitli sebzelere, meyva salatasına, çeşitli pastalara, kurabiyelere ve keklere katılır.
 Londra'da St. Bartholomew hastanesinde yapılan bir klinik çalışmada, zencefilin hastaların anesteziden uyanınca gösterdikleri bulantı ve kusma belirtilerini antiemetik ilaçlardan daha çok önlediği ortaya çıktı.
NASIL KULLANILIR?
Zencefil çayı: İnceltilmiş yarım tatlı kaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Tentür kullanımı: D2'den D6'ya kadarki herhangi bir seyrelti kullanılabilir. Öncelikli kullanım alanları, mide zayıflığı, sindirim problemleri ve bronşiyal astımdır. Ayrıca, idrar tutukluğuna ve ekmekten kaynaklanan şişkinliklere karşı önerilebilir. Sürekli olarak veya ihtiyaç duyulduğunda, günde 2-3 kere,     10-15 damla, yarım yemek kaşığı ılık suya eklenerek alınır.
Baharat: Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir baharattır. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.
TEDAVİ REÇETELERİ
Baş Ağrısı İçin: Zencefil çayı, şiddetli baş ağrısını dindirir. Vücudun ağrı-algılayıcı kimyasallarının üretimini yavaşlatır ve dolaşımı kolaylaştırır. Çayı hazırlamak için, 1/3 çay kaşığı toz zencefili veya kıyılmış taze zencefili bir fincan sıcak suya karıştırın. Soğumaya bırakın, süzün ve ilk baş ağrısı belirtisinde için.



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post