16 Mayıs 2016 Pazartesi

Baharatlar

Baharatlar, bitkilerin tohum, çiçek, meyve, gövde, kabuk ya da köklerinden elde edilir... Herbiri birer şifa kaynağıdır. Ölçülü kullanıldığında birçok hastalığa iyi gelir...
Baharatlar
Baharatların birçoğu tropik şartlarda yetişen bitkilerden elde edilip sofralarımıza kadar ulaşıyor... Tat veriyor, rahatlatıyor ve şifa oluyor... Arapça "kokulu bitkiler" anlamına gelir. "baharat yolu"nda bitkiler ancak kurutulduktan sonra bu yolculuğa dayanabildiği için taze olan bitkilere baharat denmez olmuştur. Bitkilerin tohumu, çiçeği, meyvesi, gövdesi, kabuğu ve kökü baharat olabilir. Örneğin tarçın kurutulmuş ağaç kabuğudur. Toz halindeki biçimi ülkemizde sütlü tatlılarda, kuzey Afrika'da ise et yemeklerinde bile kullanılır.

Haşhaş, çörekotu ve keten tohumu tohumdur. Zencefil ve zerdeçal kendisiyle aynı isimdeki bitkilerin toprağın altındaki kök saplarıdır. Anason, kimyon, karabiber, kırmızı biber, kişniş, küçük Hindistan cevizi, vanilya, kakule, yeni bahar gibi baharatlar çeşitli gibi çeşitli bitkilerin kurutulmuş ya da kurutulup öğütülmüş meyveleridir.
YEMEKLERİN VAZGEÇİLMEZ ÇEŞNİSİ: BAHARAT...
Çemen otu, boy gibi bitkilerden pastırma çemeni; hardal tohumlarından da hardal hazırlanır. Karanfil baharatı balkonunuzdakiyle ilgisi olmayan tropik bir ağacın çiçeğinin tomurcuğudur. Safran anayurdu aslında Anadolu olan bir bitkinin çiçeklerindeki tepeciklerden elde edilir. Ve maalesef rengi sebebiyle zerdeçalla karıştırılır.Defne yaprağı, adaçayı, biberiye, mercanköşk, kekik, tarhun, nane, maydanoz, dereotu gibi kokulu otların yaprakları da baharat olarak kullanılır. Yemeklere çeşni katmak amacıyla yaş ya da kuru olarak kullanılırlar.  
HANGİ BAHARAT NEREDE KULLANILIR?
Baharat sadece iştah açıcı ve lezzet arttırıcı olarak yemeklerde değil, bileşimlerindeki kendine özgü koku ve tat sayesinde uçucu yağlar hastalıkları tedavide merhem ve şuruplarda, sabunlarda, kremlerde kullanılır.
Eski dönemlerde buzdolabı olmadığından et ve balık tuz ve baharatlarla yoğrulur, güneşte kurutulur, lezzetli bir yiyeceğe dönüşürdü. Sucuğun, pastırmanın ve kurutulmuş etin sırrı baharattır anlayacağınız… 
ANA YURDU HİNDİSTAN VE SRİ LANKA
Şimdilerde bir- iki liraya alabileceğiniz bir baharatın eskiden sadece varlıklı kimselerin kilitli dolaplarında yer aldığını düşünemiyor insan! hatta bir kakao çekirdeğinin para yerine kullanıldığını... Dinsel törenlerde kutsal yağ ve merhemlerde, besinlerin korunmasında çok önemliydi.
Hindistan ve Sri Lanka'da başlayan baharatın yolculuğu yaklaşık iki yılda tamamlanıyor ve Avrupa'ya ulaşıyordu.
DOĞRU ŞEKİLDE SAKLANMALI AŞIRI TÜKETİMDEN KAÇINMALI
Kapalı kaplarda serin  ve kuru ortamlarda saklanması gereken baharatların acı ve yakıcı tadını veren " alkoloit" mide salgısını arttırıp iştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ama aşırı derecede salgılanması da midede ülsere ve yaraların açılmasına sebep olur. Bu yüzden bütün baharatlar kararında kullanılmalıdır...



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post