5 Mayıs 2016 Perşembe

İşte Peygamberimizin Evi 3D

Peygamberimizin evi ile ilgili 3 boyutlu canlandarmayı içeren projeyi Bahi Mashat adlı fotoğrafçı hazırladı. 360 derece panoramik fotoğraf üzerine çalışan Mashat, bu alanda Suudi Arabistan'ın sembolik bazı noktaları için de benzer çalışmaları yürütüyor. Bu ev 2009'da Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen peygamberin hayatı (sav) ile ilgili büyük bir serginin de parçası oldu. 3 boyutlu ev projesini hazırlayanlara göre, proje hazreti peygamberin hayatı ve eviyle ilgili rivayet edilen hadislerin dikkate alınarak oluşturuldu. Elbette yine de en doğrusunu Allah bilir. Çalışmaya sadece 'fikir vermesi' açısından dikkate alınmasını öneriyoruz.
Peygamberimizin Evi
Peygabremizin evleri aynı zamanda mescididir.
O'nun kabri de aynı zamanda yaşadığı hanelerinde, evinde bulunur.

Çünkü peygamberler öldükleri yere defnedilir. 

Hazreti peygamber, Mekke'de doğduğu evin yanı sıra, bir de Medine'ye hicret ettikten hemen sonra yapılan evde yaşamıştır. (Misafir olarak uzun dönemli kaldıkları dışında)

Ev çamur ve hurma dallarından yapılmıştır.

Hazreti Aişe ile beraber yaşadığı ev küçüklüğü şaşırtıyor. Medine'deki ev Mescid-i Nebevi'ye bitişik olarak inşa edilmiştir.

Hadislerde Hazreti Aişe'nin "Birimiz istirahat ederken öbürümüz zor şartlar altında namaz kılabiliyorduk" diyerek anlattığı evin tavanının alçak olduğu maket evde de görülüyor.

Hazreti Peygamber vefat ettiğinde Hazreti Aişe'nin odasına defnedilmişti.

Bu 3 boyutlu evde kuşkusuz, hadisler ışığında, tahmin ve yorumla kurgulanmıştır. Mesela Peygamberimizin yatağının yerden yüksekte olup olmadığı çok net değildir. Yerde hasırda yattığı rivayetleri daha fazladır.

Aşağıdaki Ekrana Görüntü Gelmiyorsa BurayaTıklayın


HADİSLERDE PEYGAMBER YATAĞI İLE İLGİLİ HADİSLER
Hadisler ışığında peygamberimizin yattığı yataklar farklılık göstermekle birlikte, daha çok içi hurma dolu deri döşek tarifi yapılır.
Hicret'in 9. Yılından itibaren (İslam Devleti dönemi) devletin başında olan peygamberimizin (s.a.s.)in tahtadan bir divan ve deriden, kurumuş bir su tulumu üzerinde yattığı görülür. (Buhari, Libas)
Yatağı bir kilimden ibaretti.
Bazen içine hurma lifleri doldurulmuş deri yüzlü bir yatak olurdu, bazen ikiye katlanmış bir kumaştan ibaret bir yatak olurdu.
Âişe (r.anha)'dan rivâyete göre, şöyle demiştir: "Rasûlullah (s.a.v.)'in üzerinde yatıp uyuduğu yatak deriden olup içi hurma lifinden idi. (Nesâî, Ziyne: 119)
Hz. Hafsa (ra) şöyle anlatıyor: Bir gece ben Allah Resulü (asm) rahat etsin diye kumaşı dörde katlayarak altına serdim. Sabah kalkınca memnuniyetsizliğini belirtti. (Tirmizi, Peygamberimiz'in Şemaili)
Hz. Aişe (ra) şöyle der: "Allah Resulü çoğu kere: "Dünyada insan için bir yolcunun yol azığı olarak yanma aldığı şey kadarı yeterlidir" buyururdu.
Bir gün hasır üzerinde dinleniyordu. Kalktığında hasıra gelen yanı üzerinde hasır izlerinin çıktığını gören insanlar: "Ey Allah Resulü! Bir yatak yaptırıp getirelim mi?" diye sorunca Hz. Peygamber (asm): "Benim dünya ile ne alakam var? Dünya ile ilişkim; yolculuk sırasında kısa süre dinlenmek için rastladığı bir ağacın gölgesinde oturan, sonra orayı terk ederek çekip giden bir yolcunun o ağacın gölgesiyle olan ilişkisi kadardır" buyurdu. (Tirmizi, İbn-i Mace)



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post