5 Mayıs 2016 Perşembe

Tıp O'nu Yeni Keşfediyor

Tam 1400 yıl önce Hazreti Muhammed'in (s.a.v.) verdiği sağlık öğütlerini modern tıp yeni keşfediyor.Neden ayakta su içilmemeli, neden 3 yudumda suyu içmeliyiz. İçilen suya solumanın zararları nedir. İşte su içmekle ilgili peygamberimizin hadisleri ve bu hadislerin sağlıktaki önemi.
Tam 1400 yıl önce Hazreti Muhammed'in (s.a.v.) verdiği sağlık öğütlerini modern tıp yeni keşfediyor. Su neden ayakta içilmemeli, neden suya nefes solunmamalı, neden 3 yudumda su içilmeli… Bin 400 yıl öncesinde peygamberin öğütleri yeni yeni aydınlanıyor. Suyun tek seferde içilmesi, suyun faydasını azaltıyor. Ayakta su içmek ise bağışıklık sistemini zayıf düşürüyor. Ağzı bir kaba yapıştırıp suya nefes solumak ise hastalık ve mikropların yayılmasına neden oluyor. Bu dosyamızda Hazreti peygamberi 'suya yazdığı' bu bilgilerden bazılarını aktaracağız. 
1-      SUYU ÜÇ NEFESTE İÇMEK
            Enes (Allah Ondan razı olsun)'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) suyu ve diğer meşrubatı üç nefeste içerdi.
(Buhari, Eşribe 26, Müslim, Eşribe 123)
           İbni Abbas (Allah Onlardan razı olsun)'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: "Suyu ve meşrubatı deve gibi bir nefesle içmeyiniz. İki veya üç nefeste içiniz. İçmeden önce besmele çekiniz, içtikten sonra da Allah'a hamdetme olan (Elhamdülillah) deyiniz." (Tirmizi  , Eşribe 13)
Açıklama:
Allah rasulünün yaptığını yapmak sünnettir. Sünnette fazilet vardır. Müslüman'ın sünneti yaşatması O'na olan biat (bağlılığını) gösterir. Bunun yanında Allah peygamberi bizlere bir şey öğütlüyorsa, O'nda sadece din değil, aynı zamanda sıhhat unsuru olduğu da unutulmamalıdır.
Susuzluk giderilene kadar tek nefeste su içmek vücudun dengesini bozar.
Suyun mideye azar azar inmesi hâlinde insanın vücut yapısı, onu hemen ihtiyaç duyulan yere sevk eder. Çok miktarda suyun birden alınması vücut dengesini bozulur.  Yavaş yavaş ve azar azar içilmesi durumunda ise bu gibi zararlı durumlar söz konusu olmaz.        
2-      SUYA NEFES SOLUMAK
Ebu Katade (Allah Ondan razı olsun)'ın söylediğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) su ve meşrubat içilen kabın içine solumayı yasakladı. (Buhari, Vudu 18, Müslim, Taharet 65)
             İbni Abbas (Allah Onlardan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)kabın içine solumayı veya kaba üflemeyi yasakladı. (Tirmizi , Eşribe 15) 
Açıklama:
Burada da hayati bir konu vardır. Suyun içine solumak insandaki zararlıların (hastalık, mikrop, v.s) suya geçmesine neden olur. Hasta insan bile suya solumadan içerse, aynı sudan başkasının içmesi, içene bir zarar vermeyebilir. Ancak suya solumak bu riski artırır.
3-      İÇİ GÖRÜNMEYEN KAPTAN SU İÇMEK
Ebu Said el Hudri (Allah Ondan razı olsun) şöyle demiştir: Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) ağzı kırık, su ve meşrubat kaplarından su içmeyi yasakladı. (Buhari, Eşribe 23, Müslim, Eşribe 110) 
Ebu Hüreyre (Allah Ondan razı olsun) şöyle demiştir: Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) su tulumunun yahut kırbanın ağzından (içi ve dibi görülmeyen tüm kaplardan) su içmeyi yasakladı. (Buhari, Eşribe 24, Müslim, Eşribe 136)
Açıklama:
Kapalı kaptan, su diye başka bir sıvıyı içenlerle ilgili haberleri çokça okumuşuzdur. Su diye zehir içenler, çamaşır suyu içenler ve daha niceleri… Bu nedenle içilecek olan sıvının (Su meşrubat v.s.) niteliğinin, niceliğinin görünmesi gerekir. Açılmamış, su ya da meşrubat kapları için bu durum belki daha az risklidir. Belki onların bile görünmesinde yarar vardır. Gazoz ya da meyve suyu içinden haşerat, kurtçuk çıktığı, az da olsa vakıadır.
Oysa biz, görünmeyen kaplarda olan sıvıları, önce bardak ya da görünen kaba döküp içini, ne olduğunu, şeffaflığını tam olarak görebilsek, böyle bir riskle de karşılaşmış olmayız.
4-      AYAKTA SU İÇMEMEK
Ebu Hüreyre (Allah Ondan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: "Hiç biriniz ayakta su içmesin, unutarak içmişse kussun." (Müslim, Eşribe 116)
Açıklama:
Hazreti peygamber zaman saman ayakta su içmiştir. Zemzem suyunu da ayakta içtiği yönünde hadisler mevcuttur. Ancak çoğu zaman oturarak içtiği rivayet edilmiştir.
Ayakta duran bir insanlar eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak bağırsağına geçer. Bu durumda vücuttaki su, midede birikmeyeceğinden içilen suyun hiçbir faydası olmayacaktır.
Eğer insanlar sıvıyı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra onikiparmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalıklarından korunmuş olur. İnsanlar rastgele yerde sıvıları alıp ayakta içerseler bazı hastalıklara ve tehlikeye daha fazla maruz kalırlar." dedi.
5-      SUYUN İÇİNDEKİ ÇÖPÜ TEMİZLEMEK
Ebu Said el Hudri (Allah Ondan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) içilecek şeylere üflemeyi (solumayı) yasaklamıştı. Bunun üzerine bir adam kabın içerisine çerçöp düşerse ne yapayım? deyince; "Kaba düşen şey düşünceye kadar suyu dök". Bu defa adam: Ben bir solukta suya kanamıyorum bu arada solumak icab ediyor dedi. Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): "O halde su kabını ağzından uzak tut", buyurdu. (Tirmizi , Eşribe 15)

Bu dosyada geçen hadisler Riyazüs Salihin kitabından alınmıştır.
Açıklamalar çeşitli kaynaklardan derlenmişti. Dosya kapak fotoğrafı erhantekin.org adresinden alıntılanmıştır. 




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post