13 Mayıs 2016 Cuma

Kakulenin Faydaları

Kakulenin faydaları… Kakulenin faydaları nelerdir, nelere iyi gelir; kakulenin zararları nelerdir. Kakule nerelerde kullanılır, kullanım şekilleri nelerdir… Her daim ferah bir nefes almak isteyenlere, ağız temizliğinde organik çözümler arayanlara en güzel alternatif...
Kakulenin Faydalari
Kakulenin Faydaları
Sofrabezi'nin şifalı bitkile bölümünde kakuleyi anlatıyoruz. Daha önce de Kakuleli Türk Kahvesi tarifini mutfağımızda hazırlayıp vermiştik. Bu dosyada ise kakulenin nasıl kullanıldığını ve kakulenin faydalarını anlatıyoruz.  Zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adı olan kakule Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişir. 4-5 m boyunda, büyük yapraklı yaşlı bir bitkide yetişen bu bitki cinsi özellikle Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabânî olarak bulunuyor. Meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renkte olan kakulenin tohumları, mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renktedir. Kokusu keskin olan bu bitki yetiştiği yere göre Seyhan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi isimler alıyor. Yemeklerde ve daha bir çok yerde kullabileceğiniz bu bitkiyi aktarlarda bulabilir farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Kakule aktarlarda kapsül şeklinde ya da çekirdek olarak satılır. Yanınızda da bulundurabileceğiniz bu bitki özellikle ferahlatıcı ve ağız kokusunu giderici etkiye de sahip. 
KAKULE NERELERDE KULLANILIR?
Kakule hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılabilir.
Kakule yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılabilir.
Kakule tohumları reçine, nişasta ve uçucu yağlar barındırır.
İsveç ve Finlandiya'da unlu mamüllere de katılmaktadır.
Kakuleyi Hintliler, nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğner.
Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak da kullanılabilir.
KAKULENİN FAYDALARI NELERDİR?
Kakule dizanteriyi tedavi eder.
Kakule bol idrar söktürür.
Kakule mideyi çalıştırır, gaz söktürür.
Mide gazı dolayısı ile meydana gelen kalp rahatsızlığını önler.
Mide bozukluğu sonucu meydana gelen Migreni geçirir.
Akciğerler için antiseptiktir.
Kakule bronşite çok faydalıdır.
Kakule, dövülerek toz haline geitirilip, buruna çekirlirse nezleyi keser.
ZİHİN AÇMAK İÇİN
Zihni güçlendirici etkisi vardır
İŞTAHSIZLIK İÇİN
İştahsızlara Kaynatılmış kakule esmer şeker veya balla tatlandırılıp içildiğinde iştahsızlık probleminin çözümünde bir hayli yol almış olursunuz.
Kakule, Nane ve kekikle beraber kaynatılıp içilen kakule hem mide yaralarına hem de midede oluşan gazların giderilmesinde faydalıdır.
MİDE BULANTISI İÇİN
Mideniz bulandığında, kaynatacağınız nanenin içerisine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ilave ederek için. Bulantınız iyileşecektir
AĞIZ SAĞLIĞI
Kakule ağız kokusunu giderir.
Hem ferahlatır hem de ağız kokusunu giderir.



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post