11 Mayıs 2016 Çarşamba

Lübnan Mutfağı

Lübnan mutfağı… Lübnan Avrupa mutfağının, doğunun aromasıyla buluştuğu yer… Dünya mutfaklarıyla yarışan Lübnan mutfağı, Osmanlı ve Ortadoğu mutfaklarının etkisiyle harmanlanıyor. Tebbule Salatası, Fettuş, Hirak Bi Asbaihi, Patlıcan Fettesi, Humus, Fettuş... Ve daha fazlası; Lübnan yemeklerine yakından bakın!

Lubnan Mutfagi
Foto: Lübnan Mutfağı Tebbule Salatası...
Sofrabezi, bu dosyada Lübnan mutfağını ele alıyor. Lübnan'da çokça bilinen Tebbule Salatası, Fettuş, Hirak Bi Asbaihi, Patlıcan Fettesi ve daha birçok lezzeti oldukça meşhur. Osmanlı ve Arap mutfağından büyük oranda etkilenen Lübnan mutfağı, bu zenginliğini uzun yıllar kendi kültüründen uzak kalan Türkiye'ye nispeten daha etkileyici biçimde korumasını bilmiş. O nedenle, her ne kadar 'Osmanlı mutfağını Türkiye temsil ediyor' şeklinde bir algı varsa da aslında Lübnan bu zenginliği çok daha fazla koruyarak yansıtıyor diyebiliriz. Zengin Avrupa mutfağının, doğunun aromasıyla buluştuğu Lübnan mutfağının vazgeçilmezleri arasında ana yemekten önce sunulan ordövr tabağı bulunuyor.
TEBBULE SALATASI
Ana yemekten önce küçük porsiyonlar halinde sunulan mezelerden oluşan ordövrün olmazsa olmazı ''tebbule'' salatası, Lübnan sofrasında her daim yerini alır. Lübnan'ın simgelerinden biri haline gelen tebbule salatası, maydanoz, domates, soğan, tuz, çeşitli baharatlar ve limondan oluşuyor. Tebbule yapımında kullanılan sebzelerin taze olmasına özel bir önem verilirken, bu salata marul ile servis ediliyor. Lübnan sofralarını süsleyen mezeler, sadece tebbule ile sınırlı kalmıyor. Humus, Fettuş, kızarmış ve ızgara patates de ana yemekten önce sofradaki yerini alıyor.
SOFRASINDA NE VAR
Ordövr tabağında soğuk mezelerin yanı sıra, peynirli börek, nar ile servis edilen sosis ve acı sucuk da sıcak olarak afiyetle yeniyor. Kıyma ve soğanın kubbe şekline getirilmiş bulgur toplarıyla buluştuğu ''Kubbe'' olarak bilinen sıcak meze, yapımında kullanılan baharat ve et çeşidiyle diğer Arap mutfaklarından kolaylıkla ayırt ediliyor.
HANGİ MALZEMELER VAR
Lübnan mutfağı Suriye, Türkiye ve Ürdün mutfaklarını kapsayan ''Şam bölgesi'' kültürünün izlerini taşıyor. Şam bölgesinde, yemekler çoğu zaman birbirine benzese de aynı ismi taşıyan yemekler her ülkeye göre farklı tatlar içeriyor. Akdeniz ülkesi olan Lübnan yemekleri sağlıklı yiyecekler içeriyor. Komşu ülkelerin mutfağında yer alan hayvansal yağın aksine yemeklerinde zeytinyağı bolca kullanılıyor. Ayrıca soğan, sarımsağın yanı sıra sebze ve et de kullanıldığı için yemekler daha sağlıklı oluyor.
DÜNYA MUTFAKLARINA RAKİP
Lübnan mutfağında, Osmanlı ve Ortadoğu mutfaklarının etkisini görmek mümkün… Ancak Lübnan mutfağı bununla yetinmeyip, kendisine ait tatlarla menüsünü zenginleştirmiş. Diğer ülkelerin Lübnan mutfağıyla tanışmasının bir başka sebebi dünyanın dört bir yanına yerleşen Lübnanlıların bu alanda müthiş bir etki yaymış olmaları.
ANA YEMEKLER
Lübnan mutfağındaki ana yemekler kırmızı et, tavuk ve balık çeşitlerinden oluşuyor. Balıketine ilgi de oldukça fazla… Beyrut mutfağı olarak da bilinen Lübnan mutfağının liste başında, Şam bölgesine ait, içinde yeşil mercimek, makarna ve soğan bulunan ''Hirak Bi Asbaihi'' yemeği bulunuyor. Ana malzemesi patlıcan, yoğurt ve tahin olan ''Patlıcan Fettesi'' de Beyrut mutfağının başlıca yemekleri arasında yerini alıyor. Lübnanlıların acı baharatlarla arası iyi değil. Yemeklerde karabiber, tarçın, kimyon gibi baharatlar pek kullanılmıyor.


Arama Kelimeleri:
Lübnan Mutfağı, Tebbule Salatası, Fettuş, Hirak Bi Asbaihi, Patlıcan Fettesi, Humus, Fettuş, Lübnan Yemekleri, Lübnan Sofrası



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post