4 Mayıs 2016 Çarşamba

Manikür Cilt Kanseri Riski

Manikürde cilt kanseri riski, Manikür cilt kanserine neden olabilir. Uzmanlara göre manikür işleminde oje kurutmak için kullanılan UVA lambaları cilt kanserine yol açıyor
Manikür cilt kanserine neden olabilir. Uzmanlara göre manikür işleminde oje kurutmak için kullanılan UVA lambaları cilt kanserine yol açıyor. Çoğu kadına göre manikür masum ve basit bir işlemden ibaret. Ancak uzmanlara göre manikür, oje kurutmak için kullanılan UVA lambaları nedeniyle sağlık açısından istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Araştırmalara göre oje kurutmak için kullanılan UVA lambaları cilt kanseri oluşumunu tetikliyor.
Günümüz şartlarında kadınların vazgeçemediği el ve tırnak bakımı manikür; pek çok kadın tarafından evde kendi kendilerine uygulandığı gibi, profesyonel salonlarda, farklı teknolojik ürünlerle yapılan işlemler nedeniyle de oldukça popüler. Ojenin kuruması için vakit harcamak istemeyen ya da daha uzun süreli kalıcı bakımları tercih eden hanımlar, soluğu bu salonlarda almakta; ancak yapılan son çalışmalar, cilt kanseri açısından alarm veriyor.

Normal manikür veya jel manikür yaptırıldığında, ojenin kuruması için iki seçenek bulunuyor; kendi kendine kuruması ya da bir cihaz yardımıyla kurutulması. Ojenin kendi kendine kuruması 10-30 dakika sürebilirken; bazı salonlarda, kurutma işlemini hızlandırmak için hava üfleyen ve Ultraviole-A (UVA) ışığı yayan özel cihazlar kullanılıyor. Jel tırnaklarda ise, ojeden önce tırnağın üzeri bir jel ile kaplanması ve bu jelin kuruyup sertleşmesi için UVA ışını gerekmesi, bu cihazların kullanımını zorunlu kılıyor.

BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI
  • 2009'da Amerikan Tıp Birliği Dergisi'nde (JAMA), manikür-pedikür salonlarında kullanılan ultraviole ışıklara maruz kalma sonucu el sırtında deri kanserleri gelişen, sağlıklı, orta yaşlı 2 kadına yer verilmesi üzerine, bu konudaki endişeler daha da arttı. 
  • JAMA-Dermatoloji dergisinde çok yeni yayınlanan bir çalışma da bu cihazlar konusundaki tehlikeyi gözler önüne serdi. Çalışmada; 16 farklı salonda, 17 farklı ışık kaynağında, her cihazın içinde 5 farklı el pozisyonunda, her bir uygulama için ölçülen UVA miktarları değerlendirildi.
  • Sonuçlar; cihazdan cihaza ve elin cihaz içinde konumuna göre, oldukça farklı UVA radyasyonuna maruz kalındığını ortaya koydu. Çalışma, tek uygulama başına alınan UVA miktarı düşük olmakla beraber, yaklaşık 8 uygulamanın deride birikici ultraviole hasara yol açabildiğini de gösterdi.
  • Uzmanlar yine de, en güvenli yolun ojenin kendi kendine kurumasını beklemek olduğunun altını çiziyorlar.*
*Doç. Dr. Aslı Feride Kaptanoğlu (Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı)
OJE İSLAMİ AÇIDAN UYGUN MU?
Oje ve ruj abdest ve gusle engel olur mu?
  • Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini belirtiyor.
  • Buna göre üzerinde oje ve ruj olanların abdest veya gusülden önce bunları temizlemesi gerekiyor.
  • Jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel oluşturmuyor. 
İSLAMA GÖRE TIRNAK UZATMAK CAİZ Mİ?
  • Tırnakların uzatılması, altında pisliği barındırdığından dolayı dinimizde caiz değildir.
  • İlmihal kitaplarımıza ve bu konuyla ilgili Hz. Muhammet (s.a.v) hadislerine göre tırnak en fazla kırk gün içinde kesilmelidir.
  • Bu nedenle tırnak uzatmaya bağlı olarak yapılacak süslemeler de haliyle caiz olmayacaktır.
  • Mutlaka süsleme yapılacaksa, tırnakları uzatmadan süslemeye bakmalı ve tabi suyu geçiren malzemeler kullanmalıdır. 



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post