4 Mayıs 2016 Çarşamba

Masada mı Yerde mi

Sofrabezi Yemek Tarifleri Sitesi Sofrabezi Akademi kategorisi altında sofrada yemek adabı, yemek nerede yenmelidir ve hayır olarak yemek ikramı konularını ele alacağız. 
Masada mı Yerde mi
Hazreti peygamberin yemek adabı
Kuşkusuz, Allah Resulü her konuda önderimiz olduğu gibi, yemek adabı konusunda da en güzel örnektir.
Sofrabezi kurulurken, aslında işin arka planında bu peygamber sünnetinin yaşatılması fikri vardı. Çünkü Hazreti peygamber, yerden yükseltilmiş hiçbir eşya üzerinde (masa, tabure, v.s.) yemek yememiştir. Bazıları, bu tutumunu, "O dönemde masa olsaydı yerdi" diyerek yanıtlasa da bu doğruyu yansıtmaz. Zira o dönemde Bizans ve Sasani krallarının, kisraların yerden yükseltilmiş eşyalarda yemeklerini yedikleri de bilinmektedir. O dönemde, bugün adına masa dediğimiz eşyanın olmadığı kabul edilse bile, yerden yüksekçe kullanılan başka eşyaların mevcut olduğunu söylemek gerekir.
Enes (Allah Ondan razı olsun) şöyle demiştir:
- Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) vefatına kadar yükseltilmiş ayaklı sofra üzerinde yemek yememiştir yine vefat edinceye kadar elenmiş undan yapılmış yumuşak ekmek de yememiştir. (Buhari Etime 16)
  • Yer sofrası berekettir. Aile birliği açısından daha samimi bir yemek ortamı sunar.
  • Yer sofrasındaki oturuş pozisyonu yemek açısından daha sağlıklıdır. 

TABAĞIN ÖNÜNDEN YEMEK

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'in üvey oğlu Ebu Seleme Abdullah ibni Abdulesedin oğlu Ebu Hafs Ömer şöyle dedi:
Ben Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'in himayesinde yetişen bir çocuktum. Yemek yerken elim yemek tabağının her yanında dolaşıyordu. Bunun üzerine Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: "Ey çocuk besmele çek sağ elinle ve önünden ye!" Ben de bundan sonra devamlı bu şekilde yemeğe devam ettim. (Buhari, Et'ıme 2, Müslim, Eşribe 108)

HAYIRLI AMEL: YEMEK YEDİRMEK

Abdullah ibni Amr ibni Âs (Allah Onlardan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre bir kimse Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'e: Müslümanın hangi ameli daha hayırlıdır, diye sordu. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem)'de:
"Yemek yedirmen ve tanıdık tanımadık herkese selam vermendir." buyurdu. (Buhari, İman 6, Müslim, İman 63)
Kaynak: Riyazüs Salihin 301, 494, 514, 550 numaralı hadisler.





Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post