5 Mayıs 2016 Perşembe

Peygamberimizin Yemekleri

Peygamberimizin Yemekleri
Hazreti Peygamberin sofrasında ne vardı. En çok hangi yemekleri severdi. Yemek seçer ve ayırır mıydı? Hadisler ışığında Peygamberimizin sofrasını sizlerle paylaşıyoruz
Hazreti Peygamberin sofrasında ne vardı. En çok hangi yemekleri severdi. Yemek seçer ve ayırır mıydı? Hadisler ışığında Peygamberimizin sofrasını sizlerle paylaşıyoruz. Hazreti peygamberin sünneti, toplumsal yaşamda karşılaştığımız küçük ancak "ince" detaylardan bizlere önemli ipuçları veriyor. Önünüze konulan yemeğin beğenilmemesi, davet edilmesine karşın oruçlu olarak bir sofraya oturulduğunda ne yapılması gerektiği, ya da davetli olmadığı halde bir davet grubunun peşine takılmanın hükmünü hep onun sünnetiyle görüyoruz. Bugünkü dosyamızda bu soruların yanıtlarını vermekle birlikte Peygamber sofrasında bulunan bazı gıdalara dair hadisleri de sizlerle paylaşıyoruz. Elbette liste bunlarla sınırlı değil, yani hazreti peygamberin sofrasında sıralanan gıdalar dışında elbette başka gıdalar da vardı. Ancak belli başlı olanlar fikir vermesi bakımından sizlerle...
SİRKE NE GÜZEL KATIKTI
Ebu Hüreyre (Allah Ondan razı olsun) şöyle demiştir: Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) yemekte hiçbir zaman kusur aramazdı. İsteği varsa yer, hoşlanmıyorsa yemezdi. (Buhari, Menakıb 23, Müslim, Eşribe 177)
Cabir (Allah Ondan razı olsun) şöyle demiştir: Bir gün Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) ailesinden katık istemişti. Onlar da sirkeden başka evde bir şey yok dediler. Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) onu getirin dedi. Yemeğe başlayıp: "Sirke ne güzel katık, sirke ne güzel katık", dedi. (Müslim, Eşribe 167)
KABAK
Hazreti peygamber, kabak yemeğini severdi. Enes (ra), yemek tabağındaki kabakları Resûlullah (sav)'ın önüne topladığını, kendisinin de bu sebeple kabağı sevdiğini söyler.
(Buhari, Müslim, Ebu Davut, Tirmizi, İbn-i Mâce-5522, K.S.-3943, 6969)
ZEYTİN MÜBAREK AĞAÇ
Zeytinyağı yer ve teşvik ederdi. "Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın. Zira o mübarek bir ağaçtır." (Tirmizi, İbn-i Mâce K.S.-3942, 6978)
HURMA İLE KARPUZ
Hurma ile karpuz, (Ebu Davud, Tirmizi-5530, K.S.-3946) hurma ile ekmek, (Ebu Davud-5528, K.S.-3945) hurma ile salatalık, (Buhârî, Ebu Davud, Tirmizi-5532, K.S.-3947) tereyağı ile hurma -ki bunu beraber yemeği çok severdi- (Ebu Davud-5533, K.S.-3949) yerdi.
HELVA İLE BAL
Allah Resûlü (sav), helva (tatlı) ile balı severdi. (Tirmizi-5535, K.S.-3950) 
Acve hurmasını sever ve onda şifa olduğunu söylerdi. (İbn-i Mâce, K.S.-7027)
KOYUN BUDU
Peygamber Efendimiz'in en sevdiği kemikli et, koyunun kemikli eti idi. Kesilen hayvanların, (Müsned, Taberânî-8511) koyunun da but kısmını severdi. (Tirmizi-5537, Buhari, Müslim, İbn-i Mâce, K.S.-3953) Özellikle ön budunu severdi. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, İbn-i Mâce, K.S.-3954) "Dünya ve cennet ehlinin yemeklerinin efendisi ettir." (İbn-i Mâce, K.S.-6971)
TRİD
Tirid yemeğini de sever ve yerdi. (Ebu Davud, K.S.-3951) 
Resûlullah (sav), yemeğini sıcak sıcak yemezdi. (Taberânî-5553)
SOFRADA BULUNAN ORUÇLUNE YAPMALI
Ebu Hüreyre (Allah Ondan razı olsun)'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: "Biriniz yemeğe davet edildiğinde hemen gitsin şayet oruçlu ise yemek sahibine dua etsin, oruçlu değilse yesin." (Müslim, Nikah 106)
DAVETLİ OLMAYANIN DAVET GRUBUNA TAKILMASI
Ebu Mes'ud el Bedri (Allah Ondan razı olsun) şöyle demiştir: Sahabeden biri Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) ve beş kişiyi, hazırladığı beş kişilik yemeğe davet etti. Fakat altıncı bir adam peşlerine takılıp geldi. Kapıya gelince Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) ev sahibine: "Bu bizim peşimize takılıp geldi, istersen girmesine izin verirsin, istemezsen geri dönüp gidebilir", dedi. Ev sahibi: - Müsaade ediyorum Ya Rasulallah, dedi. (Buhari, Büyü 21; Müslim, Eşribe 138)



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post