9 Haziran 2016 Perşembe

Domates Dondurucuya Nasıl Konulur

Sofrabezi yemek tarifleri sitesi kış hazırlıkları kategorisi altında Domates Dondurucuya Nasıl Konulur... Derin dondurucuda nasıl saklanır. Dondurucuda domatesi hem rendeleyerek hem de doğrayarak sakladık. Yaparken de adım adım fotoğraflayıp nasıl olduğunu anlattık.

Domates Dondurucuya Nasil Konulur
Domates Dondurucuya Nasıl Konulur
Domates Dondurucuya Nasıl Konulur... Derin dondurucuda domates nasıl saklanır? Domateslerinizi uzun süre dondurucuda saklamak için aşağıda maddeleriyle açıkladığımız 'rendeleme' ya da 'süzme' yöntemini kullanabilirisiniz. Süzerek saklamak için rendeleyin, doğrayarak saklamak için kabuklarını soyup doğrayın. Temmuz ilk haftası gibi tezgahlara yerli domatesin inmesiyle alacağınız domatesleri, havası alınmış poşetlere ihtiyacınız kadar koyduktan sonra dondurucuya koyun. Domateslerinizi dondurucuda 9-10 ay kadar saklayabilirsiniz. Pratik yöntemleri ve püf noktalarıyla işte dondurucuda domates saklamayla ilgili herşey…

MALZEMELER:

  • İstediğiniz kadar domates
  • Kilitli buzdolabı poşeti ya da normal buzdolabı poşeti

HAZIRLANMASI:

  • Domateslerinizi, kullanacağınız yemek türüne ve miktarına göre saklamanızı öneririz. 
  • Yemeklerde kullanacağınız domateslerin sos kıvamında olmasını istiyorsanız 'RENDELEME' yöntemini uygulayın. Rendeleme yöntemiyle yapacağınız domatesi sulu patates yemeği, her türlü çorbalarda, türlü yemeklerinde, menemen ve tüm kızartmalar, sos haline getirdikten sonra börek iç malzemesi olarak kullanabilirsiniz.
  • Eğer saklayacağınız domateslerin tane tane olmasını istiyorsanız 'DOĞRAMA' yöntemini deneyimn. Bu yöntemle saklayacağınız domatesleri menemen, domatesli yumurta, domatesle yapılan soslarda, sulu yemeklerde kullanabilirsiniz.
Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Rendeleme ve Doğram yöntemi ile derin dondurucuda domates saklama


RENDELEME YÖNTEMİYLE DONDURUCUDA DOMATES NASIL SAKLANIR?

Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Dilediğiniz miktarda domatesi önce yıkayın. 
Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Ardından yıkadığınız domatesleri rendeleyin.

Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Rendelenmiş domatesleri İnce süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün (Çok fazla süzülmesine izin vermeyin. Suyunu fazla süzerseniz salça gibi olur. Ancak biraz süzmeniz halinde domates dondurucudan çıktığında su salacağı için fazla suyunu da almış olursunuz) 

Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Dikkat: Süzdüğünüz domates suyunu atmayın. 
Başka bir kaba koyarak 'domates çorbası' tarifinde değerlendirebilirsiniz. (Domates suyunuz dolapta 3-4 güne kadar bekletilebilir) 

Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Süzme işlemini tamamladıktan sonra yemeklerde kullanacağınız miktarlarda rendelenmiş domatesi 'kilitli poşet' ya da normal 'buzdolabı poşetine' koyun. 

Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Varsa kilitli poşetlere de koyabilirsiniz. Poşetleri kapatırken içinde hava kalmasına izin vermeyin. (Elinizle hafifçe bastırarak havayı dışarı çıkarın. Sonra da poşeti kapatın)
Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Rendelenmiş domatesleri poşetlere doldurup kapattıktan sonra dondurucunuza yerleştirin. 
İşlem tamam. 

Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Poşet bir kez açıldığında 2-3 gün içinde kullanılmak zorundadır. Yeniden dondurucuya konmaz. Bu nedenle kışın günlük yumurta, menemen yapımı için daha küçük poşetler de tek kullanımlık, çift kullanımlık poşetler hazırlamınızı öneririz. 

DOĞRAMA  YÖNTEMİYLE DONDURUCUDA DOMATES NASIL SAKLANIR?

Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Dilediğiniz miktarda domatesi önce yıkayın. 
Domates kabuklarının çok kolay biçimde soyulması için (Fazla miktarda domates saklayanlar için önerilir) sıcak ve soğuk şok uygulayın. 
Bunun için: Önce yıkadığınız domatesleri tencerede kaynatılmış suyun içine atın. 1-2 dakika bekletin. (Kaynar suda fazla bekletmeyin. Domatesleri pişirirsiniz) 
Kaynamış suda beklettiğiniz domatesleri tencereden çıkarıp, bu defa soğuk su dolu kabın içine alın. Bu defa 3-4 dakika bekletin. Artık domates kabuklarını, elinizi sürterek kolayca çıkarabilirsiniz. 
Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Domatesi ikiye bölün. Sap kökünü temizleyin. 
Domates Dondurucuda Nasıl Saklanir
Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Yukarıdaki adımların aynısını izleyin. Yemeklerinizde kullanacağınız miktarda, ayrı ayrı poşetlere koymaya başlayın. Poşetlere koyarken, elinizle hafifçe bastırarak, poşet içindeki havayı alıp kapatın.

Dondurucada Saklanan Domates Nasıl Çıkarılır?:
  • Dondurucuda sakladığınız rendelenmiş domatesi çıkarın. 
  • Çözülmesi için buzdolabının alt bölmesine koyun. 
  • 3-4 saat boyunca çözülmesini bekleyin.
  • Çözme işlemi için poşeti musluk altında suya tutarak da çözülmesini hızlandırabilirsiniz.
  • Bir süre su altında tutulan poşeti daha sonra kenarda 10-15 dakika kadar bekletebilirsiniz. (Poşetin içinden sıyrılıp kalıp biçiminde çıkması yeterli olacaktır)
  • Çıkardığınız rendelenmiş domatesi yaptığınız yemek ya da sos içine direkt atabilirsiniz.
Dondurucuda Saklamak İçin Hangi Tip Domates Seçilmelidir: 
  • Dondurucuda saklamak için çıkarıldığında daha az su salacağından etli domatesleri tercih edin. 
  • 'Şişe domatesi' olarak bilinen sivri uçlu, uzun domates ya da 'Çanakkale Domatesi' olarak bilinen 'yassı' ve 'geniş' domates olabilir. 
Domates Ne Zaman Dondurucuya Konur Ve Dondurucudan Ne Zaman Çıkarılır: 
  • Domatesleri Temmuz ayından itibaren pazardan alabiliriz. İlk haftasında şişe ve Çanakkale pazarda bolca girmeye başlar. Eylül ayına kadar pazarda bu domatesler alınabilir ve dondurucuya konulabilir. 
  • Dondurucuya konulan domatesler, 9-10 aya kadar dolabınızda tazeliğini yitirmeden kalabilir. 
Dondurucudan çıkarılan rendelenmiş domates nerelerde kullanılır : 
  • Domatesi sos kıvamında görmek istediğiniz tüm tariflerde… 
Dondurucudan çıkarılan doğranmış domates nerelerde kullanılır : 
  • Domatesi tane tane görmek istediğiniz tüm tariflerde… 
ÖNEMLİ: Bu adımların tümünü okuyup uyguladıysanız, zaman alan tecrübelerimizi kısa yoldan elde ettiniz demektir. Tebrikler artık "Domates saklama uzmanı" oldunuz:))

Arama Kelimeleri:
Sofrabezi yemek tarifleri sitesi, dondurucuda domates saklama, dondurucuda domates nasıl saklanır, dondurucu domates, dondurucuda domates saklamak, domates derin dondurucuda nasıl saklanır, konulur.



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post