4 Haziran 2018 Pazartesi

Makarnalı Özel Ramazan Menüsü

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk geldiğini söyleyen Diyetisyen Seçil Kenar, en etkili formülü açıkladı. Kenar: "Makarna her yönden övülebilir, hem tok tutar, hem çok besleyicidir"
Makarnalı Özel Ramazan Menüsü
Ramazan ayının yaz günlerine denk geldiği bu yıl, oruç tutarken sağlıklı beslenme daha bir önem kazanıyor. Diyetisyen Seçil Kenar, oruç tutanlar için makarnanın ana yemek olarak diğer besin gruplarıyla birlikte tüketildiğinde çok faydalı olduğunu dile getirerek, makarna ve yeme alışkanlıklarına dair bazı bilgilerin yanlış olduğunu ifade etti. Her gün ekmek yemenin şart olmadığını, makarnanın hem tok tutma özelliğinden hem de sağlığa sayısız faydasından dolayı ekmeğe çok iyi bir alternatif olduğunu vurgulayan Kenar, makarnayı ana yemek olarak değerlendirmeyi öneriyor.

EKMEK YERİNE MAKARNA YE:

Kenar un, pirinç gibi beyazlaştırılmış diğer tahıllara göre lif içeriği daha yüksek, demir başta olmak üzere mineral ve B grubu vitaminleri bakımından daha zengin olan makarnayı tercih etmenin çok sağlıklı olduğunu söylüyor. Aynı zamanda makarnanın aynı gruptaki tahıllara göre glisemik indeksi daha düşük; bir başka deyişle kan şekerini yavaş yükseltiyor. Kenar, makarnanın bu özelliğinden dolayı şeker hastaları için de tercih edilebilir bir ana yemek olduğunu vurguluyor.

MAKARNA SAĞLIK İÇİN "HAFİF DİRİ" YENMELİ

Beslenme uzmanı Kenar makarnanın bu düşük glisemik indeksini korumak için çok da fazla haşlanmasından yana değil. "Aldante" ya da "hafif diri" olarak tüketildiğinde makarnanın düşük olan glisemik indeksi korunuyor böylece kan şekeri de dengeli yükseliyor

TOPLUMDA YANLIŞ BİLİNİYOR

Diyetisyen Kenar'ın sağlıklı makarna tüketimine dair bir diğer önerisi; makarnayı diğer besin gruplarıyla birlikte yemek. Yoğurt, peynir, tavuk, kıyma, sebze gibi diğer besin gruplarıyla birlikte makarna ana yemek olarak yendiğinde "dengeli beslenmenin altın kurallarına uyulmuş oluyor.

FIRINDA MAKARNA, YOĞURT VE SALATA

Diyetisyen Kenar,  makarnanın da proteinle ya da diğer besin gruplarıyla birlikte tüketilmesinin önemini anlattı. Kenar'a göre; iki dilim fırın makarna, bir kâse yoğurt ve yanında salata yiyen ya da Çoban Kavurmalı makarnayı yoğurtla ve salatayla birlikte yiyen, bir öğünde vücudun alması gereken tüm besin değerlerini karşılamış oluyor.



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post