22 Temmuz 2018 Pazar

Dosya: Nar; Faydaları, kökeni ve tarifleri

Deyim yerindeyse Nar'ın suyunu çıkardık. Faydası, kökeni, tarifleriyle tam donanımlı bir Nar Dosyası'nı dikkatinize sunuyoruz. İçeriğindeki birçok yararlı biyoaktif bileşenler sayesinde 'en güçlü' antioksidanlar arasında sayılan nar suyunu sofranızdan eksik etmeyin.
Dosya: Nar; Faydaları, kökeni ve tarifleri
Sofrabezi –Dosya -Özel: Mucizevî meyve nar, kış günlerinde küçük – büyük herkesin imdadına yetişiyor. İçeriğinde yer alan birçok yararlı biyoaktif bileşen sayesinde çok güçlü bir antioksidan olduğunu söyleyen uzmanlar, nar meyvesinin ve suyunun mutlaka tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

BAĞIŞIKLI SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Yapılan çalışmalarla narın mucizevî bir meyve olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, 100 ml. nar suyunun yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 16'sını karşıladığını söyledi. Nar suyunda yoğun olarak B vitamini ve potasyum olduğuna da işaret eden İnanç, "Nar suyu özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. " dedi.
HASTALIKLARDAN NARLA KORUNUN!
Hastalıkları önleme konusunda bağışıklık sisteminin vücudun en önemli sistemi olduğunu ifade eden İnanç,  gribin her yıl dünyada birçok kişinin hastaneye yatmasına ve hatta ölümüne yol açan bir hastalık olduğunu söyleyerek, son yıllarda, gribe karşı kullanılan ilaçlara gelişen direnç, bilim insanlarını doğal antiviral moleküller üzerinde araştırma yapmaya teşvik ettiğini belirtti.
BİLİMSEL ÇALIŞLMAYLA KANITLANDI
Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, bu doğal moleküllerden en önemlisi de içerdiği antioksidanlar yani folifenoller nedeniyle nar ve nar suyu olduğunu belirterek, "Nar polifenol özütünün gribe etkisini incelemek amacıyla yürütülen bir çalışmada, (Haidari M, Ali M, Casscells WS. Pomegranate (Punica granatum) purified polyphenol extract inhibits influenza virus and has a synergistic effect with oseltamivir) narda bulunan antioksidan özellikli polifenolerin, grip virüsünün kırmızı kan hücrelerinde kümeleşmesini önlediği gösterilmiştir" dedi.
YÜKSEK TANSİYON HASTALARI
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'na göre nar suyunun faydaları:
"Nar suyu yüksek tansiyon şikâyetlerine karşı iyi bir destekleyicidir. Yüksek tansiyona yeni yakalanmış olanlar için aynı zamanda tedavide mükemmel bir destekleyicidir. Özellikle, yüksek tansiyon şikâyeti yeni başlamış olanlara, iki bardak nar suyu içmelerini tavsiye ederim. Nar suyu, yüksek tansiyonun yerleşmesine karşı güçlü bir silahtır. Tansiyon düşüklüğü şikâyeti olanların da nar suyundan uzak durmalarını öneririm"
DİŞ ETİ VE DİŞ KÖKÜ İLTİHAPLANMALARINDA
Bazı sebze ve meyveler belirli organ ve dokular üzerinde daha etkilidir. Adeta ilgili organa veya dokuya daha fazla tercihli olarak yönelirler. Nar suyu da, diş kökü ve diş eti iltihaplarına ve böbrek enfeksiyonlarına karşı daha fazla etkilidir.
DİŞ ETİ VE DİŞ KÖKÜ İLTİHAPLARINA KARŞI KÜR
Günde iki-üç kez birer çay bardağı dolusu, ağızda bekleterek yudum yudum içmektir. Narın tanelerini ayırıp sadece tanelerini sıkmak yeterli değildir. Tıpkı portakal veya limon sıkar gibi, bıçakla narı ortadan kesip narenciye sıkacağında sıkmak şeklinde olmalıdır. Çünkü anti bakteriyel, antiseptik ve anti inflamatuvar etkili maddeler narın tanelerinin bağlı olduğu buruk ve kekremsi tadı olan etli kısmında bulunmaktadır.

NEDEN NAR SUYU TÜKETİLMELİ


  • 100 ml. nar suyu yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 16'sını karşılıyor.
  • İçeriğinde B vitamini ve potasyum bulunuyor.
  • İçerdiği antioksidanlar yani folifenoller nedeniyle Grip ve soğuk algınlığa karşı "doğal antiviral" görevi görüyor.
  • Grip virüsünün kırmızı kan hücrelerinde kümeleşmesini önlediği
  • Yüksek tansiyonu düzenler (Yüksek tansiyon şikayeti olanlar günde iki bardak nar suyu içmelidir)
  • Anti bakteriyel, antiseptik ve anti inflamatuvar etki diş ve diş eti hastalıklarına birebirdir. (Ortadan bıçakla kesin, sıkacakta suyunu çıkarıp, çay bardağına doldurun. Ağızda bekleterek yudum yudum için.
  • Nar meyvesinin kabuğu, ishale karşı (% 15'lik) çay halinde kullanılabilir.
  • Nar, çarpıntıya iyi gelir.
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir.
  • Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
  • Nar suyu virüs önleyici özelliğinden ötürü diş taşı temizlemede kulanılır.
  • Nardaki tanen maddesinin kalp krizi riskin düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapılmaktadır.
  • Nar tohumu yağının, estrojen sentezlenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmektedir.
  • Son zamanlarda, nar suyunun prostat kanseriyle mücadele etmede kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmaktadır.



Dikkat: Narı çekirdekleri ile beraber tüketmek bağırsak hareketlerine engel olup kabızlığa neden olmaktadır.

NAR'LA İLGİLİ DAHA FAZLASI

Nar (Punica granatum), kınagiller (Lythraceae) familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen, bir meyve türü. Narlar kuraklığa dayanıklıdırlar ve Akdeniz tipi bir kış veya yaz yağmuru iklimine sahip bölgelerde yetişirler. Daha yağışlı bölgelerde sık sık mantar rahatsızlıklarından kaynaklanan kök çürümeleri ile karşı karşıya kalabilmektedirler. -10 °C'ye kadar soğuğa dayanabilir. Akdeniz havzasında birkaç bin yıldır ekilmekte olan narın ilk olarak İran'da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Afganistan ve Pakistan'dan Himalayalar'a kadar geniş bir alanda yetişir. Gürcistan, Ermenistan ve Karadeniz'in doğu kıyılarında yabani nar bahçeleri vardır. Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Hindistan nar yetiştiriciliği yapılan ülkeler arasındadır.

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır. Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunur. Tohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir.

TIBBİ
Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır. Kök ve gövde kabuğu tanen, nişasta ve alkaloitlerden pelletierin taşır.

BESİN OLARAK
Narı çiğ olarak tüketmek için, önce bir bıçakla ikiye ayırmak gerekir, sonra narın tohumları kabuğundan ayrılmalıdır. Tohumlar arasındaki beyaz liflerin de tohumlardan ayrılması gereklidir. Bunu yapmanın kolay bir yolu, tohumları su dolu bir kaba koymaktır. Taneler dibe çöker, beyaz lifler su üstünde kalır.

YEMEKLERDE KULLANIMI
Türkiye'de nar yiyilerek doğrudan tüketilmesinin yanı sıra nar ekşisi olarak çeşitli biçimlerde, özellikle salataya tat vermede, eti terbiyelemede veya doğrudan içilerek de tüketilmektedir. Nar taneleri de aynı zamanda salatalarda kullanılabilmekte, aşure, muhammara ve güllaç'a katılabilmekte ve çeşitli tatlı süslemelerinde kullanılmaktadır.

SOS YAPIMI
Çekirdekler etten ayrılarak 10-15 günlüğüne kurumaya bırakılır ve çatni (bir tür Hindistan sosu) veya köri yapımında asidik unsur olarak kullanılırlar. Nar taneleri zaman zaman kendisi ile yapılmış yemekleri yerken dişler arasında sıkışmasını engellemek için ezilip-kıyılabilmektedir. Himalayalardaki vahşi nar tanelerinin (daru) bu baharatın en kaliteli kaynağı olduğu düşünülmektedir.

ENDÜSTRİ
Yün iplikler, sarımsı renklere boyanabilir. Ayrıca meyve ve gövde kabukları mordanlarla birlikte yün ipliklerin esmer-sarı, sarı veya siyaha boyanmasında kullanılır.

DÜNYA NAR ÜRETİMİ
Ülkeler arası nar üretim miktarı sıralamasına göre İran birinci, Hindistan ikinci, Türkiye üçüncü sıradadır.

DİNLERDE VE KUR'AN' DA YERİ

Yahudi inancına göre nar, doğruluğu simgeler. Bir inanca göre göre, Adem ile Havva'ya yasak olan cennet meyvası elma değil, nardır. Bu yüzden, Hıristiyanlar'ın dini süsleme sanatında nar, sıklıkla kullanılan bir motiftir. Papaz giysilerinde, oda duvarlarına asılan dinsel süsleme amaçlı kumaşlarda ve metal işlerinde nar motifine rastlanır.
Kuran'da nar sözcüğü geçmektedir:

En'âm  Sûresinin 99 . Ayetinde
"O gökten su indirendir. İşte biz onunla her türlü bitkiyi çıkarıp onlardan yeşillik meydana getirir ve o yeşil bitkilerden, üst üste binmiş taneler, -hurma ağacının tomurcuğunda da aşağıya sarkmış salkımlar- üzüm bahçeleri, zeytin ve nar çıkarırız: (Herbiri) birbirine benzer ve (her biri) birbirinden farklı. 19 Bunların meyvesine, bir meyve verdiği zaman, bir de olgunlaştığı zaman bakın. Şüphesiz bunda inanan bir topluluk için (Allah'ın varlığını gösteren) ibretler vardır"

En'âm  Sûresinin 141 . Ayetinde
"O, çardaklı, çardaksız olarak bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmalıkları ve ekinleri, zeytini ve narı (herbiri) birbirine benzer ve (herbiri) birbirinden farklı biçimde yaratandır" 



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post