25 Temmuz 2018 Çarşamba

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı enginer, Karaciğer hastaları için özellikle seçilmiş sade ve vitamini kaybetmeden en etkili biçimde tüketilebilecek bir tarif…
Zeytinyağlı Enginar
Tıp, Karaciğer yağlanmasını, kortizyon ilaçlarla engellemeye çalışırken, sorunun asıl kaynağı olan yağlanmaya karşı pek de çözüm üretememektedir. İşte bunun için enginar sadece besin kaynağı değil, aynı zamanda şifa kaynağı olarak çıkar karşımıza… Elbette Enginar'ın bir çok tarifi olduğunu, şık sunumlarla yapılabilecek alternatif çalışmaların yapılabileceğini biliyoruz. Ancak Zeytinyağlı enginar tariftiyle amacımızın sadece enginarda şifa arayan kullanıcılara ulaşmak olduğunu hatırlatmak isteriz.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNER İÇİN MALZEMELER:

  • 4 dilim enginar (pazarda manavda genelde dilimlenmiş olarak da satılabilir)
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 bardak su

ZEYTİNYAĞLI ENGİNER HAZIRLANIŞI:

  • Emginarlar yıkanır, üzerine bir adet soğan doğrayın. 
  • Ocağa koymadan önce üzerine zeytinyağı gezdirilir. 
  • Yarım su bardağı su ekledikten sonra ocağa verin. 
  • Ara ara karıştırtırılır. 
  • Suyu bitince yaklaşık 2 bardak da su ekleyerek pişirilir.


KARACİĞERDE YAĞLANMA NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR,
NE YAPILMALI, NASIL TEDAVİ EDİLMELİ

  • Karaciğerde yağlanma, ya da karaciğer büyümesi yağlı yemek ve metobolizmanın yapısından kaynaklı sorunlardan meydana gelir.
  • Spor yapmamak, aşırı, tuz, şeker, yağlı tüketimi durumu kötüleştirir. Kısaca belirtileri ne diye sorulacak olursa kestirme formül şudur: Ciltte görülen arızaların neredeyse tamamı Karaciğer'de yaşanan sorunun eseridir.
  • Bu sorunlar kimi zaman döküntüler olarak bilinen vertal döküntüler, el, ayak, boyun, alın ve diğer alanlarda meydana gelen kızarıklıklar, şişmeler, yanmalar şeklinde kendini gösterir.
  • Bu yanmalar, kimi zaman terleme, kimi zaman stres, kimi zaman güneşle tetiklenir ve hastaya büyük acı verir. Alerjik olarak tanımlanan bu sorunlarla ilgili doktora gittiğinizde size yapabileceği pek bir şey yoktur.
  • Kontroller sonrası karaciğerinizde yağlanma olduğunu, yağlı yememeniz gerektiğini söyler…
  • Tedavi olarak da sadece sorunun dışa vurmuş kısmı için reçete yazar… Prednol benzeri kan değerlerini düzenleyici iğneler, ya da haplar kötü durumdaysanız kortizyon hapları devreye girer…
  • Bu ialçlarla, hastanın şişliklerinin, kızarıklıklarının indirilmesi amaçlanır. İlaçlar bu sorunları dışarıdan çözer. Ancak herşeye rağmen karaciğerdeki arıza çözümlenememiştir.

TEDAVİYE GENEL BAKIŞ

Kısace bu sorunu kökünden kazıyacak 3 silahımız var. Doktorların ve alternatif tıp alanında hizmet verenlerin de kesinlikle önerdiği bu üç silah Enginar, Maydanoz ve deve dikenidir.  Ancak Karaciğer yağlanması olan hastanın bunları arada yerim düşüncesiyle değil tedavi amaçlı ve kür şeklindeki diğer önlemlerle yürütmesi önem taşır. Bu süreç 15 gün ile 2 ayı bulabilir. İşte size onlardan örnekler…


KÜR ÖNLEMLERİ HEPSİNİ BİR ARADA  YAPIN

Derhal sigarayı bırakmalı, düzenli spora başlamalı (her saba yarım saat koşu)
düzenli yemek yenmeli (Un, tuz şeker kesilecek ve sabah öğle akşam öğünleri yenilecek)


Yemeklerde enginar tüketin:

Yemeklerde her gün 1 adet enginar tüketin. Çiğ ya da yemek şeklinde olabilir. Mevsimi Mayıs –Haziran'dır. Tane fiyatı bu aylarda 1.5 ile 4 Tlarasında değişir. Tazesi tercih edilmeli 24 saatte tüketilmelidi. Tazesi kuyruk uzunluğundan (10 santimöi geçmemeli) ve renginden (yaprak uçları yeşil olmalı, siyaha çalan koyulukta olmamalıdır) Enginarı, diğer besinlerle karıştırmayı tercih etmeyin. Formülünüz şu olsun, enginarı en doğal haliyle nasıl tüketirim. Mesela yukarıdaki tarif bir örnektir.Öyle patlıcanlı ya da bir çok çeşnili tarifler etkisini azaltacaktır.


Enginar Suyu için:

Aktarlarda satılan enginar suyundan tüketin. 1 litresi 15 ile 20 TL'den satılan enginar suyunu sabah, öğle akşam yemeklerden sonra içerek tüketin. Enginar oranı yüzde yüz olan plastik şişelerde satılan enginar suyunu çay bardağının dörtte biri kadarına doldurun. Kalanına da su eklyerek bir dikişte için… Bunu şişe bitene kadar her öğünde sürdürün.


Devedikeni kullanın:

Devedikeni, görüntüsü ve tadıyla enginara benziyen çiçek varibir bitki… Yaşı 30'u geçenlerin hepsi "aha bu muymuş devedikeni" diyebilecek kadar tanıdık. Google'de yapacağınız aramada fotoğraflarına da ulaşabilirsiniz. Aktarlarda satıldığı gibi kırlarda da bolca bulunur. Devedikenini bitki olarak tüketeceğiniz gibi Aktarlarda ve eczanelerde satılan kapsüllerini öneriyoruz. Zira bu kapsüller hem pratik hem de etkin bir kür için uygundur. Fiyatı 30 ile 35 TL arasında değişmektedir. Devetikeni kapsülü sabah ve akşam aç karna 1 tane alınarak tüketilir.


Maydanoz Kürü uygulayın:

Yine bir karacğer dostu olarak maydanozu ayrı tutamayız. 16 sap maydonuzu sıkılmış limonu üzerine ekleyerek robottan geçirin, daha sonra da süzün. Bir su bardağına koyarak için… Her sabah aç karna 15 gün boyunca devam edin.


SONUÇ:

15 gün sonunda bir sağlık merkezine giderek CHUK-UP yaptırın. Karaciğerinizin son durumunu saptayın. Yağlanma geçmişse - ki büyük oranda geçmesi muhtemel – ne ala… Sorun kısmi olarak da devam ediyorsa 2. Ya da 3. Kürle yukarıdaki uygulamaları tekrarlayın…



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post