26 Nisan 2016 Salı

Diyabet (Şeker) Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Diyabet (Şeker) Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Şeker hastaları oruç tutabilir mi… Sofrabeziyemek tarifleri ve sağlıklı yaşam portalında bugün diyabet hastaları oruç tutabilir mi sorusunun cevabını arıyoruz. Şeker hastası oruç tutabilirmi sorusunu İç Hastalıkları ve Endokrinoloji UzmanıDoç. Dr. Gürcan Kısakol cevaplıyor. Bu dosyada gizli şekeri olan oruç tutabilirmi, şeker hastalığı oruç, şeker hastasi oruç tutarmi konularını bulacaksınız. Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürcan Kısakol, bilinçli ve doğru beslenmeyle diyabet hastalarının nasıl oruç tutması gerektiğini anlatıyor. Bu arada Diyet Tarifleri kategorisine de göz atarak uygun bazı tariflere bakabilirsiniz.

DİYABET HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ

Sağlıklı ve bilinçli bir beslenme şekli uygulayarak, uzmanların uyarılarına kulak vererek diyabet (şeker) hastaları oruç tutabilir.

ŞEKER HASTALARI NE YEMELİ

Kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak, emilimi yavaş olup midede uzun süre kalacak ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayacak protein ve lif içeriği yüksek besinler tercih etmeli.

İFTARDA

İftar, su veya hurma ile açıldıktan sonra yağ oranı az olan iftariyelikler ve 1 kase çorba ile birkaç dilim kepekli veya tam tahıllı ekmek tüketilmelidir.
Yarım veya bir saat ara verildikten sonra akşam yemeğine geçilmelidir.
Bu öğün için ızgara, haşlama veya fırında pişirilmiş et, tavuk veya balık yemekleri ile zeytinyağlı sebze yemekleri veya etli sebze yemekleri ve yanında salata, yoğurt ve birkaç dilim ekmekten oluşan menüler idealdir.
Ekmek yerine makarna veya pilav gibi yiyecekler de tüketilebilir. Ancak ağır hamur işleri, kızartma ve kavurmalar, tatlılar gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İftar ile sahur arasındaki zamanda bol bol sıvı tüketilmelidir
Gün içerisindeki öğün sayısı en az üçe çıkarılmalıdır.
Sahur ve iftarda iki ‘ana’ öğün, iftardan sonra 1-1,5 saat arayla bir veya iki kez ‘ara’ öğünler yenmelidir.

İLAÇLAR NASIL KULLANILACAK

İlaçların programı iftar ve sahurda alınacak şekilde hekiminizle birlikte yapılmalıdır.

SU TÜKETİMİ NASIL OLMALI

Uzun süre susuz kalınca, böbrek fonksiyonları bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
Diyabet hastalığının en çok hasar verdiği organlardan birisi olan böbrekleri korumak için iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmelidir.
Su, birden ve hızlı şekilde içilmemelidir.
Bu şekilde su tüketimi mide-barsak sistemindeki ani genişlemeye bağlı olarak, kan basıncında ani düşüklük ve buna bağlı baş dönmesi ve bayılmaya neden olabilir

BUNLARI TÜKETMEYİN

Yiyecek seçiminde; ekmek, pide, hamur işi yiyecekler, pirinç pilavı, makarna, patates ile şekerli yiyecekler gibi kan şekerini yükseltme potansiyeli yüksek basit karbonhidratlar kısıtlanmalıdır.

BUNLARI TÜKETİN

Süt, peynir, yoğurt, yumurta, zeytin, sebze, kepekli ekmek veya ızgara tavuk gibi ‘proteinden zengin’ besinler ve domates, salatalık ve meyve çeşitlerinin bulunduğu ‘kahvaltı tarzı’ beslenme tercih edilmelidir.
Mutlaka çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler tüketilmelidir.
Gün içerisinde aşırı acıkma sorunu varsa kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi protein ağırlıklı besinleri tüketilmelidir.

YEMEK YERKEN

Birden fazla yemek çok hızlı yenmemelidir.
Çünkü gıda miktarının fazlalığına ve fazla hava yutulmasına bağlı olarak, mide ve onikiparmak barsağı fazla genişler ve kan şekeri hızla yükselir.
Kan şekerini düşürmek için insülin hormonu seviyesi hızlı bir şekilde yükselir ve kan şekerini hızlı bir şekilde düşürür.
Bu duruma bağlı olarak, yemeği takiben halsizlik, uyuma isteği, baş dönmesi, terleme gibi şikâyetler oluşabilir.
İftarda aşırı şerbetli, yağlı, hamur işi tatlılar yerine, ölçüyü kaçırmadan, sütlü tatlılar (dondurma, sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.


Arama Kelimeleri:

Şeker hastaları oruç tutabilirmi diyabet hastaları oruç tutabilir mi diyanet şeker hastası oruç tutabilirmi, gizli şekeri olan oruç tutabilirmi, şeker hastalığı oruç. şeker hastasi oruç tutarmi, seker hastalari oruc tutabilirmi şeker hastası oruç tutabilirmi şeker hastaları oruç tutabilir mi tip 2 diyabet ve oruç, diabet oruç.




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post