5 Mayıs 2016 Perşembe

5 Adımda Sebze Yemeği Yapmanın Püf Noktaları

Lezzetli Sebze Yemeği Yapmanın Püf Noktaları. Hangi yemeklerde hangi doğrama şekilleri. Sebzeler nasıl doğranır. Sebze yemekleri pişirme yöntemleri: Haşlama ve kızartma yöntemleri neler, nasıl yapılır? 5 Maddede Lezzetli Sebze Yemeği Yapmanın Püf Noktaları.
5 Adıimda Sebze Yemegi Yapmanin Puf Noktalari
5 Adımda Sebze Yemeği Yapmanın Püf Noktaları
Lezzetli Sebze Yemeği Yapmanın Püf Noktaları. Sofrabezi yemek tarifleri sitesi, Pratik Bilgiler kategorisi altında yemek yapmanın püf noktaları dosyası sizlerle. Bu dosyada Lezzetli Sebze Yemeği Yapmanın Püf Noktaları. Hangi yemeklerde sebzeler nasıl doğranır, Sebze yemekleri pişirme yöntemleri nelerdir. Konularını ele alacağız. Haşlama ve kızartma yöntemleri neler, nasıl yapılır? sorularının yanıtını da bulmuş olacağız. İşte 5 Maddede Lezzetli Sebze Yemeği Yapmanın Püf Noktaları.

1-TEMİZLEYİN, YIKAYIN, DOĞRAYIN

  • Sebzeler ilk alındığında temizliğe muhtaçtır. Bu söylemek bile yersiz ancak iyi yıkamak ilk kural. 
  • Özellikle yeşilliklerde yıkamaya önem vermeniz çok önemli. Eşinizin dişini kırmak ya da sofrada bir sürprizle karşılaşmak istemezsiniz. 

  • Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler. 

2-SEBZELERİ AMACINIZA UYGUN DOĞRAYIN!



  • Sebzelerle yaptığınız yemeklerin "iyi pişmesi ve lezzetli olması" birkaç kurala bağlıdır. İlk olarak pişirme öncesinde iyi ve uygun hazırlığı yaptığınızdan emin olmalısınız. 
  • Hangi yemeği yapacaksanız, ona uygun biçimde sebzelerinizi doğramalısınız. 
  • Bazı yemeklerde iri doğranmış sebzeler yemeğin geç pişmesine ya da çiğ olmasına neden olur. Ayrıca yemeğin lezzetini de kötü etkileyebilir. 
Doğrama şekilleri
a-) Çorba ve Sulu Yemek ve Böreklerde: 
  • Küp şeklinde doğrayın. Önce uzun ince doğrayın. Ardında çubuk şeklindeki sebzeleri "tavla zarı" büyüklüğünde olacak biçimde küp küp kesin. 
  • Bunun dışında yapacağınız yemeğe göre "Yarım Ay", "Kuşbaşı", "Jülyen" "Dilim Doğrama" ya da "Yemeklik Doğrama" şekillerinde de doğrama yapabilirsiniz. 
  • Türlü yemeklerde genelde "Kuşbaşı" doğrama iyi sonuç verecektir. 
  • Soğanı salatalarda "yarım ay" ya da "halka" şeklinde doğrayın. Ancak yemeklerde "Yemeklik Doğrama" usulü ile doğrayın. 

3- PİŞİRME METODUNU BELİRLEYİN

Haşlama mı, kızartma mı yapacaksınız. Bunu belirleyin. Sebzeleri yapacağınız yemeğe göre haşlayın ya da kızartın ve ya önce haşlayıp ardından kızartın.
a-) Haşlama yemekler

  • Tüm sebzeleri haşlayarak yemek yapabilirsiniz. 
  • Taze fasulye, bezelye, bakla, patlıcan, kabak, patates, ıspanak, karnıbahar, bürüksellahanası gibi tüm sebzeler önce haşlanır, sonra yağdan geçirilip sote yapılır. 
  • Ispanak, semizotu gibi sebzeleri haşlarken su ilavesine gerek yok. Bunlar bünyesindeki suyu salacaktır. Bu su sebzeyi haşlamaya yeterlidir. 
  • Diğer sebzeleri haşlarken su sebzenin üstünü örtecek kadar ilave edilmelidir. 
  • Kereviz, karnıbahar, lahana v.s. gibi kokulu sebzeleri haşlarken tencerenin kapağını 1-2 dakika açık tutmak lazımdır. (Fazla koku ve gazın çıkması için) 
  • Haşlanacak sebzelerin haşlama suyu az ve kaynar olsun 
  • Sebzelerin renklerini muhafaza için tuz ve limon suyu ilave edebilirsiniz. 
  • Ayrıca önceden atılan tuz C vitamininin kaybını da önler. 
  • Haşlama, sebzeler yumuşayınca tamamlanmış demektir. Çatal batırın yumuşaklığına bakın. Ateşte uzun süre kalması yemeğin vitaminini, lezzetini şusunu busunu bozar. Kıvamındayken ateşi söndürün. 
Kızartma yemekler:
  • Patlıcan, kabak, patates, havuç, karnıbahar, biber v.s.) gibi sebzeleri yıkadıktan sonra bol yağ içine atıp pişirerek onları kızartmış oluruz. Bunun için önce temizleyin, varsa ayıklanacak tarafı (biber v.s.) ayıklayın. Ardından doğrayın, yağ dolu kızmış tavanın içine doğrudan doğruya yağa atarak pişirin. 
  • Yağı fazla emeceğinden sindirimi güç olan bir yiyecektir. Sık sık yenmemesi daha doğrudur. Kızartmaları "pane" yaparak (una, galeta ununa bulayarak) daha az yağ emmesini sağlayabilirsiniz. 

4- YEMEĞİN ATEŞİNİ KONTROL EDİN

  • Yemeğin Isısını Ayarlama: Yemeklerinizi pişirirken ısıyı önce yüksek tutun. Kaynama noktasına geldikten sonra ateşi kısın. Kısık ateşte pişen yemek daha lezzetli olur.

5- YEMEK YAPARKEN PÜF NOKTALARINI KULLANIN

Patlıcan Pişirirken: Patlıcan yemeğinizin daha lezzetli olması için, tuzlu suda en az 15-20 dakika bekletin. Veya üzerine tuz serperek kağıt havlu üzerinde bekletin, çıkan kahverengi suları sildikten sonra pişirin.
Bamya Pişirirken: Ayıklanan bamyaları pişirmeden önce, 3 silme çorba kaşığı tuz ve 1,5 kahve fincanı sirkeyle hazırlanan karışıma yatırırsanız, (30 dakika) pişerken salyalarını bırakmasını önlemiş olursunuz. Ayrıca görünüşü ve lezzeti daha iyi olur.
Sebze Pişirirken:Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken, tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur. Sebze yemeği pişirilirken, yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
Salata Yaparken: Marul yapraklarını doğramak yerine, elinizle koparın. Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra, bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

ARAMA KELİMELERİ:
lezzetli nohut yemeği yapmanın püf noktaları, lezzetli yemek yapmanın püf noktaları, lezzetli yemek yapmanın püf noktaları forum, bezelye yemeği yapmanın püf noktaları, güzel yemek yapmanın püf noktaları




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post