10 Mayıs 2016 Salı

Maydanozun Faydaları

Maydanozun Faydaları... Maydanoz, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum , A, C ve K vitaminlerini barındırıyor. Çiğ olarak tüketilmesinin yanında kaynatılarak ya da suyu çıkarılarak da kür biçiminde kullanılabiliyor…
Maydanozun Faydalari
Maydanozun Faydaları

Şimdilerde her gıda gibi maydanozların da biçimi değişti. Yaprakları çok iri… Bu maydanozlar kesinlikle tercihimiz olmamalı… Rengi mutlaka koyu yeşil olmalı. Yaprak boyları kısa olmalı. Tercihen artık pazarlarda bulabileceğimiz "yabani maydanoz" lar bile var…  

MAYDANOZUN FAYDALARI:

1-Anti-kanser Etkisi
İçeriğinde bulunan "myristicin"adı verilen organik bileşenli uçucu yağ içinde özellikle akciğerlerde tümör oluşumunu engelleyici özelliğe sahip. Myristicin aynı zamanda da kolon ve prostat kanserine karşı savaşıyor. Bunun yanında vücuda zarar veren sigara dumanındaki benzopiren gibi kanserojen maddeleri de nötralize ediyor.
2-Antioksidan Etkisi
Maydanozda bulunan "flavonoid" bir antioksidan cephaneliği gibidir. Maydanozun sahip olduğu C ve A vitaminleri kanser, kalp hastalıkları, katarakt ve felç olma riskini azaltmaktadır.
3- Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkisi
  • İçeriğindeki C vitamini eylem kıkırdağı ve romatit artrit rahatsızlığı üzerinde etkili oluyor.
  • Yine C vitamini sayesinde soğuk algınlığına iyi geliyor.
  • Beta karoten sayesinde gözlere, kılcal damar sistemine dolayısıyla damar sertliğine, troid bezi rahatsızlıklarına iyi geliyor. 
  • Karaciğerin, böbreklerin ve idrar yollarının temizlenmesini sağlıyor.
  • Barsak solucanlarının düşürülmesine yardım ediyor.
  • Tohumlarının idrar ve safra söktürücü, adet kanamalarını kolaylaştırıcı nitelikleri var. Adet sancılarına iyi geliyor.
  • Ruha da iyi gelen maydanoz, araştırmalara göre depresyon ve anksiyetede de işe yarıyor. Yatmadan önce çiğnenirse rahatlatıyor.
  • Mantar, yara gibi cilt problemlerine çözüm oluyor.

KULLANIMI:
Ağız yaraları ve aftlarda: Düzenli olarak maydanoz çiğnemek, insanın canını çok yakan aft ve küçük yaraların iyileşmesini sağlar. Maydanozu hemen yutmayıp 8-10 dakika çiğnedikten sonra, yarım limonun suyuna yarım su bardağı su ekleyip ağız gargarası yapılabilir.
Karaciğer yorgunluğunda, hafif ateşte, adet düzensizliğinde, sindirim problemlerinde: 5-6 dal maydanoz 1 litre suda haşlanır ve bu çay ara ara içilir. (çay, buzdolabında muhafaza edilir)
Göz iltihapları: Demlenmiş maydanoz suyundan gözler kapalı biçimde ve sırt üstü yatmış vaziyette pansuman yapılır.
Böcek sokmaları ve yaralar için antiseptik losyon: 1 litre su ateşe konur, kaynamaya başlayınca 100gr. maydanoz tohumu ilave edilir ve kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra antiseptik olarak yaralar pansuman edilir, böcek sokmalarına karşı iyi gelir,
 Cilt problemlerinde: 2 bardak kaynatılmış suya, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile beraber atılır. Üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. 20 dakika demlenmeye bırakılır süzülür. Böylece etkili cilt losyonu ve lapası elde edilir.Temiz cilde lapası sürülüp 20 dakika bekletilir. Sonra cilt, süzülen maydanoz suyu ile yıkanır. Her gün günde birkaç kez uygulanır.
 Saç sağlığında: 6-7 dal maydanoz 1,5 litre su ile kaynatılır, yarım kovaya yakın suya 2 yemek kaşığı sirke ile birlikte ilave edilir. Saçlar bu suyla durulanır. Düzenli uygulanırsa saç dipleri kuvvetlenir ve saç uzar.
Ya da yıkanmış hafif nemli saçın diplerine katı meyve sıkacağında sıkılmış yarım demet maydanozun suyu ile masaj yapılır. Saça bone takılıp 30 dakika bekletilir ardından saç durulanır. Bunu haftada iki kez uygulayabilirsiniz. Ancak maydanoz suyu dolapta bekletmek yerine kullacağınız zaman suyunu sıkmalısınız…
Soğuk algınlığı için harika bir çay: Yarım demet maydanozu demliğe koyup üzerine kaynar su dökülür ve 10 dakika demlendirilip bardağa doldurulur. 1  tatlı kaşığı bal ve 2-3 damla limonla aroma verilip afiyetle içilir.
 DİKKAT!
Hamileliğinin ilk üç ayı içerisinde olanlar,
Böbrek iltihabı problemi yaşayanlar,
Düşük tansiyon problemi yaşayanlar(maydanoz daha da düşerebilir),
Kalsiyum eksikliği yaşayanların maydanozu ve kürünü uygularken dikkatli olmaları önerilir…



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post