11 Mayıs 2016 Çarşamba

Osmanlı Saray Mutfağı ve Baklava Alayı

Baklava Alayı… Baklava, lokum, kahve ayran… Osmanlı mutfağı ve saray mutfağının binlerce zenginliğinden yalnızca birkaçı… Osmanlı'da görevi baklava taşımak olan bir alayın olduğunu, cevizli baklava ve akide şekerinin saraydan çıkan iki tatlı olduğunu biliyor muydunuz?
Osmanli Saray Mutfagi ve Baklava Alayi
Osmanlı Saray Mutfağı ve Baklava Alayı

Osmanlı Saray Mutfağı ve Baklava Alayı...  Baklava Alayı, 17. yüzyıl sonlarında başlayan ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasına kadar devam eden gelenek Osmanlı yemek kültürünün muhteşem örneklerinden biri... Baklava, Osmanlı'da devlet törenlerine de giren lezzetti.
17. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ''Baklava Alayı'' geleneği, bunun en belirgin örneğiydi. Ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak saraydan Yeniçeri Ocağı'na baklava gönderilirdi. Söz konusu dönemde, İstanbul halkı, Baklava Alayı'nı seyretmek için sokaklara çıkarken, padişaha ve askere sevgi gösterilerinde bulunurdu. Baklavayı Osmanlı saltanatının bir sembolü haline getiren bu gelenek, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasıyla birlikte ortadan kalktı. Son Baklava Alayı, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasından 2 ay önce yapıldı.

SARAYDAN ÇIKAN TATLILAR

Topkapı Sarayı astronomik merkez. İçinde sergilenen, teşhir edilen eserlerin ne olduğu önemli değil, bu merkezin bir imparatorluk mutfağı olarak kültür tarihimizde yer etmiş olması önemli. Helvahanesinden şerbethanesine kadar orada bir tatlı kültürü var. Özellikle İstanbul geleneği içinde cevizli baklava ve akide şekeri bu saraydan çıkan, bu sarayın kendine has geleneğini oluşturan iki tatlı. Tarihte Baklava Alayı adı verilen gelenek Divan Meydanı'nda yapılırdı.



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post