9 Mayıs 2016 Pazartesi

Şeker Hastalığı ve Tarçının Faydaları

Hastalıklarla mücadelede yapılan araştırmalar, tarçının özellikle kan şekerini kontrol edebilmede sanılandan daha fazla etkili olduğunu ortaya koydu.
Seker Hastaligi ve Tarcinin Faydaları
Tarçın, Şeker Hastalığı için Umut mu?

Günümüzde sıklığı giderek artan ve ciddi bir halk sağlığı problemi olan şeker hastalığıyla mücadelede tarçının sanılandan daha fazla etkili olduğu ortaya çıktı. Kan şekerini kontrol eden tarçından, günde yarım çay kaşığı alınması halinde, şeker hastalarında kan şekerini anlamlı olarak düşürdüğü, trigliserid ve kötü kolesterol (LDL-kolesterol) düzeylerinde azalmaya yol açtığı ortaya çıktı. Biz de tarçına daha yakından bakarak, nasıl değerlendirmemiz gerektiği üzerinde biraz duralım.
HER 9 KİŞİDEN BİRİNDE ŞEKER
Son yapılan çalışmalarda Türkiye'de her 9 kişiden birinin şeker hastası olduğu ortaya konuyor. Şeker hastalığında en belirleyici neden şişmanlık... Her 3 kişiden birinin "şişman" olduğu Türkiye'de, son 10 yılda şişmanlık ve şeker hastalığında önemli artış dikkat çekiyor. 
GENETİK ETKİ YÜKSEK
Şeker hastalığının birkaç tipi vardır. En çok karşılaşılanı erişkinlerde görülen tipidir. Bu tipte genelde hastaların birinci düzeyde akrabalarında hastalık öyküsü vardır. Yani kuvvetli bir genetik geçiş söz konusudur. Risk faktörleri açısından aile öyküsünün olması yanında elma tipi şişmanlık yani göbek çevresinde yağ toplanması bilinen en büyük risk faktörüdür. 
ÖNCE YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN
Şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde yaşam tarzında değişiklikler yapılması çok önemli bir rol oynamaktadır. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile ne kadar genetik yatkınlık olursa olsun şeker hastalığının ortaya çıkması geciktirilebilir. Besin maddeleri arasında şeker hastalığının gelişimini geciktirdiğine inanılan maddeler mevcuttur. 
KÖTÜ KOLESTROL DÜŞMANI TARÇIN
En güçlü adaylardan bir tanesi de tarçındır. Tarçının en çarpıcı yararı kan şekerini kontrol edebilmesidir. Örneğin günde yarım çay kaşığı tarçının şeker hastalarında kan şekerini anlamlı olarak düşürdüğü, trigliserid ve kötü kolesterol (LDL-kolesterol) düzeylerinde azalmaya yol açtığı gösterilmiştir. 
TARÇIN, ŞEKER HASTALARINDA NASIL ETKİ EDİYOR?
Bilinen beş farklı mekanizma tarçının şeker hastalığında etkisi olduğu yönündedir. 
  • Tarçın şeker metabolizmasını yaklaşık 20 kat kadar hızlandırmaktadır. Bu etki kan şekerinde düşmeye yol açmaktadır. 
  • Tarçının kimyasal yapısı 'insülin' denilen kan şekerini düzenleyen hormona yapısal olarak benzerliği nedeniyle insülin hormonu gibi davranmaktadır. 
  • Mide boşalma zamanını uzatması nedeniyle ani şeker yükselmelerini önlemesi ve insülin hormonunun daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. 
  • Tarçın, oksitlenmeye karşı sistemin güçlenmesine yol açmaktadır. Oksitlenme şeker hastalarında önemli bir sorundur. Damar yapısının bozulmasında oksitlenme- antioksitlenme dengesinin bozulması rol oynamaktadır. Tarçının içinde bulunan polifenoller önemli bir antioksidan maddedir. Bu da fazla kilolu ve şişmanlarda açlık şekerini düşürmekte ve insülinin etkinliğini arttırmaktadır.
  • Proantrosiyanidin denilen tarçının içinde bulunan bir bioflavanoid, yağ hücrelerinde insülin etkinliğini arttırmaktadır.
  • Sonuç olarak, tarçın şeker hastalığında önemli bir besin maddesidir. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki yukarıda sayılan yararlı etkileri ancak uygun diyet ve düzenli bir yaşam tarzı ile etkili olabilmektedir. Beslenme alışkanlığında herhangibir değişiklik yapılmaksızın, düzenli egzersiz olmadan tarçının yararlı etkilerinin görülmesi beklenmemelidir.



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post