25 Temmuz 2018 Çarşamba

Bezelye Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Hem sağlıklı olmak, hem de ekonomi yapmak isteyenler mutlaka mevsiminde bezelye alıp saklamalı. Bezelye saklamanın püf noktalarına beraber el atalım…
Bezelye Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Pazarda görmeye başladığım ilk günden itibaren dondurucuyu temizleyip "kış hazırlığı"na başlamam gerektiğini anlıyorum. Mayıs ayının son haftasından haziran ayının sonuna kadar pazarlarda gördüğümüz başladığımız bezelye, hem konserve olarak,  hem de dondurularak saklanabiliyor. Kışın market raflarında süzülen küçücük kavanozlara dünyanın parasını vermeye gerek yok. İsraftan kaçınalım ve kendi bezelyemizi donduralım…


BEZELYENİN FAYDALARI

Gerçekten de Allah'ın yaratmasının mucizelerini görüyor insan: Hem protein kaynağı olup besleyici, hem az yağlı oluşuyla düşük kalorili… Diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği bezelye, kansızlık yaşayanların da imdadına yetişiyor ve o küçücük haliyle kan kanserini de önleyici besinler arasında gösteriliyor. Kansızlık kadar kabızlığa da iyi gelen bezelye, karaciğere ve kemiklere de faydalar sağlıyor. Kolesterol problemi olanlar da rahatlıkla tüketebiliyor.


KONSERVE BEZELYE

Konserve yiyeceklerin hamilelere ve anne karnındaki bebeğe verdiği zararlar ve hamileyken tüketilmemesi konusundaki uyarılar bir yana erkeklerde de kısırlık yaptığı konusundaki uyarılar dikkate alınmaya değer…  Konservelerin içindeki BPA adlı madde uzun vadede ölümle sonuçlanan obezite, meme kanseri gibi hastalıklara sebep oluyor. Evde yapılan konservelerle ilgili olarak da çok dikkatli yapılması gerektiği biliniyor. Aksi halde içinde üreyen bakteriler sağlığı tehdit edebiliyor.


DONDURULMUŞ BEZELYE

Konserveye göre daha masum görünen dondurulmuş bezelye, eğer marketten alınıyorsa yine dikkatli olmak  gerekir. Çünkü dondurulmuş gıdalarda bilinen bir gerçek vardır ki: çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Market rafındaki bezelyenin o rafa nasıl geldiğini, gelende kadar kaç kere çözülüp dondurulduğunu bilemeyiz. Bu yüzden evde derin dondurucuda saklamak en güvenlisidir. Sevdikleriniz hele ki çocuğunuz için en iyi çözüm dondurarak kullanmaktır.


BEZELYE NASIL DONDURULUR?

Bezelyeleri kabuklarından ayırdıktan sonra tüketeceğimiz kadar ayırıp kilitli buzdolabı poşetlerine koyuyoruz. Birer yemeklik biçiminde koyuyoruz unutmayalım ki; çözüldükten sonra bir daha dondurucuya koymayacağız. Bazı kaynaklarda "şok haşlama" gibi tekniklerden bahsediyor. Bu şekilde yapılan bezelye dondurucudan çıkınca kendini salıverir. Fos diye söner yani. İç bezelyeyi su ile hiç temas etmeden poşetliyoruz ki çıkınca diri kalsın.


DONDURULMUŞ BEZELYE NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?

Dondurucudan çıkardığımız bezelyeyi iyice yıkıyoruz ve beklemeden nerede kullanacaksak, hemen kavurmaya ya da haşlamaya başlıyoruz. Bezelyeyi dondurucudan çıkarıp kendi halinde çözülsün sonra yıkayıp kullanırım derseniz, bezelyelerinizin pörsüdüğünü, o doğal renginin koyulaştığını görürsünüz. (Tecrübeyle sabittir.)


MİKRODALGADA ÇÖZDÜRME

Birçok insanın sanırım zaman yetersizliğinden dolayı başvurduğu bir kaynaktır. Bazıları mikrodalga fırını masum göstermeye çalışsa da bu konudaki kullanımı yanlıştır. Çünkü ani ısı değişimi vitamin ve antioksidan kaybına, aynı zamanda besinin bünyesindeki suyun kaybına yol açar. Bezelye ve bezelye harici dondurulmuş gıdalar için de bu çözdürme yöntemi yanlıştır.


DONDURULMUŞ BEZELYE NASIL KULLANILIR?

Dondurucudan çıkarınca iyice yıkayıp, çözülmesini beklemeden hemen kullanıyoruz. Çözülmesini beklerseniz sönükleşir. Yemek yapacaksak soğanla beraber bir süre kavuruyoruz. Pilavda kullanacaksak pirinçle birlikte kavuruyoruz. Eğer garnitür olarak örneğin Rus salatasında kullanacaksak da yumuşayana kadar haşlıyoruz.  



Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post