20 Temmuz 2018 Cuma

Mekan: Kentin ortasında kalan son Osmanlı: Yıldız Hamidiye Camisi

İstanbul’daysanız gidip görmeniz gerekenler listesine mutlaka Hamidiye Camisi’ni eklemenizi öneririz. Yıldız Hamidiye Camii ya da Yıldız Camii, İstanbul Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerinde yer alıyor. Asıl adının Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak da bilinen bu cami son büyük Osmanlı Sultanı Abdülhamit Han’ın en canlı hatırası olarak o günlere tanıklık ediyor. 
Yıldız Hamidiye Camii ya da Yıldız Camii
Yıldız Hamidiye Camii‘nin yapımı; 1877 yılından itibaren Yıldız Saray’ında ikamet etmeye başlayan Sultan 2. Abdülhamit'in yakınına bir cami istemesiyle yapılmış.

II. Abdülhamid tarafından 1885-1886 arasında yaptırılan bu sıradışı cami, gerek yapısı ve plan şeması, gerekse dekorasyonu ile son dönem Osmanlı mimarisinin en tipik örneklerinden biri olarak göze çarpıyor. 

II. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı’na yerleşmesinden sonra, son dönem birçok Osmanlı eserinde olduğu gibi Ermeni mimar Sarkis Balyan imzasını taşıyan cami, geleneksel Osmanlı mimarisi dışında daha çok Ortadoks/Barok Batı mimarisi izlerini taşıyor. 

Kuzeyinde Yıldız Sarayı, ve Yıldız Parkı, hemen yanında aile çay bahçesinin bulunduğu cami yerleşkesi etrafında metropolün boğucu trafiğinden uzaklaşıp soluk alma şansı yakalıyorsunuz. 

II. Abdulhamid Han Cuma Selamlığı için Yıldız Camisi'nde
İstanbul'da Osmanlı padişahlarının ve onların annelerinin yaptırdığı 35 cami bulunuyor. “Selatin camileri” denilen bu camilerin işletmesini ise İstanbul büyükşehir belediyesi destekliyor. Güvenlik ve temizlik hizmetleri aksatılmadığı gibi hijyen açısından oldukça itina gösteriyor.

Bu nedenle diğer Selatin camilerinde olduğu gibi Yıldız Hamidiye Camii’nin de bay-bayan tuvaletleri son derece temiz, bakımlı ve ücretsiz. Şadırvanında kış aylarında sıcak su ile abdest almak mümkün.

Çevresini kuşatan yeşillik ise oturup rahatlayabileceğiniz nezih bir mekan sunuyor.

Ailece gidip huzurla namaz kılmak, yanındaki parkta çay içmek için tavsiye edebileceğimiz bir mekan. Bayanlar için ayrılan özel yeri bu konuda onları da rahatlatıyor.


Halifenin son camisi...

Osmanlı padişahı ve Halife II. Abdülhamid'in son Cuma selamlığı bu camide yapıldı. 
Bu törenlerin sonuncusu ise 12 Kasım 1922 tarihinde “Hamidiye Cami”nde gerçekleştirilmişti. 

Görüntülerde Ruslar tarafından çekilen ve Sultan Abdulhamid'in gittiği Cuma Selamlığından birine ait. 


Sıradışı mimariye tanıklık edin

Klasik Osmanlı Mimarisi dendiğinde akıllara elbette Mimar Sinan gelir... Ancak son 100-150 yılında Osmanlı mimari alanda keskin bir değişimle birlikte Barok yani batı mimarisine ait hatları da keskin biçimde kullanmaya başlamıştı. 
Hamidiye Camisi iç mekan
Belki de kadim medeniyetin zor geçen son yüzyılında, diğer alanlarda olduğu gibi sistemin niteliğini kaybetmesi kendisini mimaride de göstermiş olabilir. Ancak klasik mimarisinden uzaklaşsa bile Osmanlı mimarisi, bu yeni anlayış için de dahi unutulmaz eserler vermeye devam etti. Hamidiye camisi bunlardan biri... Yıldız Hamidiye Camisi nerede ve nasıl gidilir?




Önceki tarif Next Post
Sonraki tarif Previous Post